Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη σύνοδο κορυφής της G7 - AP Photo

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στα σχέδια άλλων χωρών της G7 για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού, ενώ δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα πριν υπάρξει συμφωνία για την αμερικανική πρωτοβουλία να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο Μισέλ κράτησε αποστάσεις από το σχέδιο της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά για εμπάργκο στην παραγωγή πρόσφατα εξορυχθέντος ή επεξεργασμένου ρωσικού χρυσού.

«Αναφορικά με τον χρυσό, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να κοιτάξουμε, αν είναι δυνατόν, να στοχεύσουμε στον χρυσό με έναν τρόπο που θα στοχοποιήσει τη ρωσική οικονομία και όχι με τρόπο που θα στοχοποιούσε εμάς», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Επιφυλάξεις και για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η ΕΕ, η οποία έχει ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους, έχει επιφυλάξεις σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία για ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές του ή «εξαίρεση τιμών» για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας.

O μηχανισμός για το πλαφόν

Ένα πλαφόν θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω ενός μηχανισμού για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της ασφάλισης ή της χρηματοδότησης εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Θα μπορούσε να αποτρέψει αποτελέσματα ντόμινο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Ο Μισέλ είπε ότι οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν έναν τεχνικό μηχανισμό που λειτουργεί ως πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου μέσω υπηρεσιών σχετικών με το πετρέλαιο και την ασφάλιση των εξαγωγών του.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μία απόφαση από κοινού με τους εταίρους μας, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο (στη Ρωσία) και όχι σε εμάς», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ