Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανατροπή για μάσκες και αντισηπτικά: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ - Στο 6% για ακόμη ένα εξάμηνο

Λεωφορείο / Πηγή: Intime
Λεωφορείο / Πηγή: Intime

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην αυξήσει από 1η Ιουλίου τον ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, για τα οποία ίσχυε ο μειωμένος συντελεστής 6%.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύσει για έξι μήνες ακόμη «και βλέπουμε».

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στις μάσκες και τα αντισηπτικά κανονικά τελείωνε στις 30 Ιουνίου του 2022. Οπως όλα τα μέτρα Covid, έχουν ληφθεί με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εχετε, όμως δίκιο, η άνοδος της πανδημίας δεν επιτρέπει τη λήξη των μέτρων αυτών και θα παραταθεί για άλλο ένα εξάμηνο. Θα παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ καθόλη τη διάρκεια του 2022, και βλέπουμε... Οσο κρατάει η πανδημία, τα μέτρα παρατείνονται», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η σχετική τροπολογία θα βρίσκεται αύριο στη Βουλή: «Θα αφορά όλα τα υλικά Covid, δηλαδή, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.λπ».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε από 1η Ιουλίου την επαναφορά του φορολογικού συντελεστή στο 24% σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ αυτών μάσκες προστασίας, γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επαναφορά του ΦΠΑ 24% για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων (από 1η Ιουλίου), ενώ στο 13% πάνε τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (από 1η Ιουλίου), όπως και οι απινιδωτές (από 1 Ιανουαρίου του 2023).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ