Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Αρχίζουν την Παρασκευή οι επανεπενδύσεις ομολόγων για μείωση των spreads

Lagarde
AP Photo

Την Παρασκευή θα ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις ευέλικτες επανεπενδύσεις ομολόγων, ένα μέτρο που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για τον περιορισμό των spreads στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η χρήση ευελιξίας στην επανεπένδυση των ομολόγων - τα οποία είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP), συνολικού ύψους 1,7 τρισ. ευρώ  και λήγουν – έχει στόχο την αποφυγή αδικαιολόγητων αναταραχών στην αγορά ομολόγων καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Την Παρασκευή, εξ άλλου, τερματίζονται και οι καθαρές αγορές – νέες αγορές μείον τις επαναπενδύσεις – ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος της ΕΚΤ (APP).

Μειώθηκαν σήμερα τα spreads

Η απόδοση των ελληνικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα λιγότερο από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα spread τους. Συγκεκριμένα, για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου η απόδοση αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης στο 3,8% και για τα ιταλικά 6 μ.β. στο 3,57%, ενώ των γερμανικών εκτινάχθηκε 10 μ.β. στο 1,64%. 

«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε αυτή την ευελιξία στην επανεπένδυση των αποπληρωμών ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEEP από την 1η Ιουλίου», είπε η Λαγκάρντ σήμερα, σε ομιλία της στη Σίντρα.

«Θα διασφαλίσουμε τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της πολιτικής μας σε όλη την Ευρωζώνη… Θα αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο που μπορεί να αποτελεί απειλή στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Προχωρά η επεξεργασία και του νέου μέσου

Οι επανεπενδύσεις ομολόγων είχαν εξαγγελθεί ως το αρχικό μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης από τον Δεκέμβριο, αν και η ΕΚΤ δεν προσέφυγε στη δυνατότητα αυτή έως την έκτακτη συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου μετά την εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται και το νέο μέσο που έχει προαναγγείλει, με στόχο την αποφυγή του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, όπως αποκαλεί τα υψηλά spread, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το μέσο αυτό θα επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων «όσο χρειαστεί», καθώς εντείνει τις προσπάθειές της για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από το 8,1% που «έτρεχε» στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ