Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εφιάλτης το νέο ράλι σε φυσικό αέριο και ρεύμα - Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της ακρίβειας

Αλμα 76% σε λιγότερο από ένα μήνα για το φυσικό αέριο που επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε... υπερπτήσεις, συμπαρασύροντας μαζί του και την χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχει παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο 109%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μετά από ένα μικρό διάλειμμα, που έφερε την τιμή κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επιστρέφει καλύπτοντας όλες τις απώλειες και φλερτάροντας εκ νέου με τα 120 δολάρια.

Στο οικονομικό επιτελείο, μία ημέρα ουσιαστικά πριν από την έναρξη του νέου συστήματος τιμολόγησης, επικρατεί έντονος προβληματισμός, αφού βλέπουν είτε να ακυρώνονται στην πράξη η μία μετά την άλλη οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ή να «ματώνει» δημοσιονομικά ο προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, όπως για παράδειγμα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση όχι μόνο δεν λέει να ομαλοποιηθεί, αλλά τείνει να γίνει ακόμη χειρότερη.

Φαύλος κύκλος οι συνεχείς ανατιμήσεις

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές και οι κυβερνήσεις λειτουργούν περισσότερο πυροσβεστικά, αδυνατώντας να δώσουν βιώσιμες λύσεις. Η κατάσταση τείνει να γίνει φαύλος κύκλος, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να βρίσκονται στο στόχαστρο μιας κρίσης, που όμοια της, αναφορικά με την ένταση και τα χαρακτηριστικά της, να μην έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τα 142 ευρώ η μεγαβατώρα και τελικά έκλεισε στα 139 ευρώ, με άνοδο 7,6%. Μία τιμή που αναμφίβολα τρομάζει, αφού αποτελεί το βασικό καύσιμο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Νέο άλμα για το ρεύμα 

Στο ρεύμα, μετά την χθεσινή πτώση ήρθε η σημερινή ημέρα που εκτόξευσε ξανά την τιμή στα 349 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 14%. Πάντως, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και οι τιμές παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά τα επίπεδα, τότε είναι σίγουρο ότι τα χρήματα που έχει προβλέψει η κυβέρνηση να ξοδέψει για το νέο σύστημα υπολογισμού των λογαριασμών, σίγουρα δεν θα επαρκέσουν.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, αυτές βρίσκονται μία ανάσα εκ νέου από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Πριν από λίγο η τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν στα 117,3 δολάρια το βαρέλι.

Για τα καύσιμα στην αντλία, οι όποιες μειώσεις έφτασαν στο τέλος τους, αφού από σήμερα το μεσημέρι και ξεκίνησαν ξανά οι ανατιμήσεις, έστω και πολύ μικρές.

Η μέση τιμή χθες για την βενζίνη ήταν στα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης ήταν στα 2,123 ευρώ το λίτρο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ