Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Hλεκτροσόκ στο υπ. Οικονομικών από τις τιμές στο ρεύμα - Στον «αέρα» οι σχεδιασμοί

Πηγή: Pixabay

Nάρκη στην πορεία της οικονομίας και δημοσιονομικές αναταράξεις προκαλούν τα σενάρια τρόμου για τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κλίμα διαρκούς φόβου και έντονης αβεβαιότητας για το δυσχερές ενεργειακό σενάριο, που ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά, αποτυπώνεται στην τιμή του φυσικού αερίου που σκαρφάλωσε χθες στα 140 ευρώ, καθώς και στη νέα άνοδο που πραγματοποιεί σήμερα η τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά επόμενης ημέρας, με 340 ευρώ από 306 την Τετάρτη, τη στιγμή που το κυβερνητικό σχέδιο για επιδοτήσεις το β' εξάμηνο του έτους έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η τιμή χονδρικής του ρεύματος θα κινηθεί στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα.

Προβληματισμός για τον μηχανισμό επιδότησης ρεύματος

Ολα τα δεδομένα τείνουν να ανατραπούν επί τα χείρω, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι με την εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος από την 1η Ιουλίου μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα η οποία θα απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτούνται οι λογαριασμοί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε συνεχή... δημοσιονομική αναζήτηση προκειμένου να τροφοδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να εξανεμιστεί όποιος δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί από τα τουριστικά έσοδα αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ, και η κυβέρνηση να μην μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής της που περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων. Παράλληλα, θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ενεργοποίηση από την 1η Ιουλίου του νέου μηχανισμού για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος θα προκαλεί μηνιαία «αιμορραγία» 150 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα δεδομένα θα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, απειλώντας με μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Η αρχική πρόβλεψη έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κυμανθεί στα επίπεδα των 225 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οσο η τιμή αυξάνεται τόσο μεγαλώνει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και 300 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών.

Mέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου

H κυβέρνηση, με το βλέμμα στην κάλπη, σχεδιάζει να ενεργοποιήσει και ένα Fuel Pass 3 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στη βενζίνη.

Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά που είναι βέβαιο ότι θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Προς το παρόν η παρέμβαση στα καύσιμα φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παρέμβαση στο ρεύμα φτάνει στα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αποδοθεί (850 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό). Συνολικά το δημοσιονομικό κόστος για το έτος φτάνει στα 3,228 δισ. ευρώ, με τα μέτρα για την ακρίβεια να έχουν αξία 8,5 δισ. ευρώ.

Σοκ προκαλούν οι τιμές στην ενέργεια και ο πληθωρισμός στην ΕΕ

O φόβος της ύφεσης σκιάζει την Ευρωζώνη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και οι τιμές του φυσικού αερίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοινώνονται σήμερα να δείχνουν ότι θα κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, η Μorgan Stanley εκτιμά ότι έρχεται ύφεση στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο.

Kαμπανάκι κινδύνου έκρουσε και η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η οποία προειδοποίησε για «σοβαρή διακοπή» στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κάλεσε, μάλιστα, τις ευρωπαϊκές χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στον εφοδιασμό και να στραφούν σε άλλα καύσιμα όπου είναι δυνατόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ