Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Στο 6,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Νέα μέτρα στήριξης 25 δισ. ευρώ

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε στο 6,5% τον Ιούνιο – το υψηλότερο επίπεδο στην περίοδο του ευρώ – από 5,8% τον Μάιο, εντείνοντας την πίεση στον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν την προαναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ισπανία στο 10%, τα γαλλικά στοιχεία θα ενθαρρύνουν τα στελέχη της ΕΚΤ που θέλουν να εξεταστεί μία αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης.

Αύριο τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

Αν και ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε απρόσμενα τον Ιούνιο στο 8,3%, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι τα στοιχεία που θα εστιάσει η κεντρική τράπεζα είναι αυτά της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο από την Eurostat. Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων, θα δείχνουν μία περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στο 8,5% από 8,1% τον Μάιο.

Μέτρα 25 + 25 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση

Η Γαλλία είχε σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη συγκράτηση της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού καθώς η κυβέρνησή της προχώρησε σε μέτρα στήριξης ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ για να περιορίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, ο Μακρόν πιέζεται να διαθέσει περισσότερα χρήματα, ιδιαίτερα μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2022 που θα περιλαμβάνει επιπλέον 25 δισ. ευρώ για την παράταση των μέτρων και τη λήψη νέων, όπως ενίσχυση των συντάξεων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ