Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Στουρνάρας: Θα υπάρξει μεγάλο «μπουμ» στις οικονομίες μετά τον πόλεμο

Ο Γιάννης Στουρνάρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

Θα υπάρξει μεγάλο μπουμ στις οικονομίες μετά τον πόλεμο, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες με αφορμή την παράδοση της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «μαξιλάρι ασφαλείας» τον τουρισμό, καθώς εκτιμά ότι τα έσοδα από τον κλάδο θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το «καλό σενάριο» κάνει λόγο «για ρυθμό ανάπτυξης 3 με 4 % μεσα στην τριετία» και για «3,2 % για φέτος», θέτοντας ως προϋπόθεση να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Το «κακό σενάριο», όπως είπε, είναι ότι  συνεχίζει ο πόλεμος και το εμπάργκο στο φυσικό αέριο. «Σε αυτό το σενάριο πέφτει ο ρυθμός φέτος, αλλά όχι σε ύφεση», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι δεν θα μπουμε στις πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του '70:

«Εκτιμώ πως θα τον αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες. Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Δεν θεωρούμε ότι θα μπουμε στις πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του '70».

Ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η πορεία της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Είμαστε αρκετά εξασφαλισμένοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική 2021-2022:

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ