Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συνδρομητική τηλεόραση: Αυξάνονται κατά 10% οι λογαριασμοί από σήμερα

Πηγή: Pixabay

«Καπέλο» 10% θα υποχρεωθούν να πληρώνουν από  Ιουλίου όλοι οι πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης εφόσον δε δοθεί έστω και την τελευταία στιγμή νέα παράταση στην αναστολή επιβολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία ήδη έληξε.

Το υπουργείο Οικονομικών αν και έχει λάβει αίτημα από την Ένωσή Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) από τις 17 Ιουνίου, για παράταση της αναστολής του τέλους μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 και άμεσης εξέτασης της οριστικής κατάργησής του, δεν έχει απαντήσει επισήμως. Σύμφωνα με το ethnos.gr, το οικονομικό επιτελείο, πάντως, παρόλο που αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία των παρόχων, διαμηνύει έως τώρα ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα περαιτέρω αναστολής του τέλους.

 

Η επανεπιβολή του τέλους δεν αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο μόνο τα εκατονταδες χιλιάδες νοικοκυριά που έως τώρα απολαμβάνουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες, οι οποίες υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να χάσουν συνδρομητές, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμα και στα επενδυτικά τους προγράμματα για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή ρίχνει σύμφωνα με τις εταιρίες, νερό στο μύλο του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς αφορά μόνο τους «εγχώριους» παίκτες αφήνοντας απ έξω τις αλλοδαπές συνδρομητικές επιχειρήσεις, όπως η πλατφόρμα Netflix, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό ανταγωνιζόμενες ευθέως τις ημεδαπές αντίστοιχες επιχειρήσεις και εισπράττουν τις συνδρομές τους χωρίς την επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τέλος ήταν ένα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διάταξη είχε επιβληθεί τέλος επί του μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης ανεστάλη αρχικά το 2020 ως μέτρο ανακούφισης από την πανδημία για την περίοδο από 1/10/2020 έως και 30/9/2021, ενώ έπειτα η εν λόγω αναστολή παρατάθηκε έως και τις 30/06/2022, με σκοπό τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, στις οποίες προβλέπεται ειδικός φόρος στους συνδρομητές τηλεόρασης και όπως σημειώνει και η ΕΕΚΤ στην επιστολή της, η συνολικά πολύ υψηλή έμμεση φορολογία που έχει προδιαγραφεί στην Ελλάδα (ως συνδυασμός του τέλους και του υψηλού ΦΠΑ) θα επιβαρύνει το τελικό ύψος του λογαριασμού και θα αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την απόκτηση σχετικών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ