Νέα
  • ΓΔ: 800.16 +0.93%
  • Τζίρος: 44,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βραχυχρόνιες μισθώσεις - Airbnb: Σε ελεύθερη πτώση έσοδα και κρατήσεις - Δραματική χρονιά το 2020

Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πηγή:Eurokinissi

Πέρυσι το μέσο έσοδο ανά κατάλυμα (Revenue per Available Rental) παρουσίασε πτώση της τάξης του 32,5%, από 59,55 ευρώ που ήταν το 2019 μειώθηκε σε 40,22 ευρώ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων των δημοφιλέστερων εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κύμα εξόδου από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb και Vrbo, τις οποίες εξετάζει η AirDNA, γιγαντώθηκε την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 10.000 και διαμορφώθηκαν σε 72.591 από 82.138 το 2019 (-11,6%). Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για καταλύματα που προσφέρονται ολόκληρα για μίσθωση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνταν στην οικονομία του διαμοιρασμού και «κατέβασαν» τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες δεν στράφηκαν στην μακροχρόνια μίσθωση, αλλά προτίμησαν μια ενδιάμεση λύση. Συγκεκριμένα διαθέτουν το ακίνητο τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις, απευθυνόμενοι σε φοιτητές, καθηγητές κ.λπ.

Η πληρότητα, δηλαδή το πηλίκο των πραγματοποιημένων διανυκτερεύσεων προς τις προσφερόμενες διανυκτερεύσεις, εμφάνισε μείωση 27,7%, ενώ η μέση τιμή καταλύματος (Average Daily Rate) από τα 119,24 ευρώ που ήταν το 2019 μειώθηκε στα 111,29 ευρώ το 2020.

Στην Κασσάνδρα η μεγαλύτερη μείωση εσόδων

Με βάση την ανάλυση για την ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάστηκε από την AirDNA στο 3ο BnB Greece Conference, η μεγαλύτερη μείωση στο μέσο έσοδο ανά κατάλυμα καταγράφηκε στην περιοχή της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική (-44%), με τη Μύκονο να ακολουθεί (-40,9%), ενώ την τρίτη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η περιοχή της Σιθωνίας επίσης στη Χαλκιδική (-40,2%).

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αγορές της χώρας μας, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο καταγράφηκε ρεκόρ πτώσης στις διανυκτερεύσεις (-60,4%), ενώ σύμφωνα με την AirDNA το νησί των ανέμων εμφάνισε και τη μεγαλύτερη «φυγή» ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων (πτώση 18,6% στις ενεργές καταχωρίσεις).

Αλλά και η Σαντορίνη χτυπήθηκε από την πανδημία με τη μείωση του RevPAR να φθάνει σε ποσοστό 33,2%, όπως και η Κρήτη (-25,7%). Το 2020 σε σχέση με το 2019 η μείωση του μέσου εσόδου ανά κατάλυμα στην Αθήνα ήταν 37%, ενώ στη Θεσσαλονίκη 25,8%.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ