Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουτιά του ευρώ σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου

Πηγή: Pexels

To ευρώ κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας έναντι του δολαρίου καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει λιγότερο τα επιτόκια με την οικονομία της Ευρωζώνης να οδεύει σε ύφεση.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως 1,4% στα 1,0281 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Οι απώλειες σημειώθηκαν καθώς οι traders βλέπουν μία προοπτική έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τη Ρωσία να μειώνει τις προμήθειες.

Θέμα χρόνου η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Η επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία εμποδίζει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το ίδιο γρήγορα με τη Fed, παρά τον πληθωρισμό – ρεκόρ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαφορά επιτοκίων μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ.

Σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg, υπάρχει πιθανότητα 60% το ευρώ να οδηγηθεί σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο στο τέλος του έτους έναντι 46% χθες, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα η πιθανότητα αυξήθηκε 14%. «Η απόλυτη ισοτιμία είναι απλά θέμα χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής για πωλήσεις συναλλάγματος σε τράπεζες της Mizuho.

Οι χρηματιστές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από μία 10ετία μέσα στον Ιούλιο με μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.  Αντίθετα, η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μ.β., με τις αγορές να θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα 80% για μία νέα αύξηση 75 μ.β. τον Ιούλιο.

Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά περίπου 140 μ.β. φέτος έναντι 190 μ.β. που περίμεναν πριν από τρεις εβδομάδες. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε μία σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Πτώση και έναντι του ελβετικού φράγκου

Οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί για το ευρώ και λόγω του κινδύνου για τον λεγόμενο κατακερματισμό, δηλαδή τον δανεισμό με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος των πιο αδύναμων χωρών καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια.

Η πτώση του ευρώ διογκώθηκε από τη χαμηλή ρευστότητα και την πτώση του ευρώ κατά 0,9% έναντι του ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 0,9925 φράγκα που είναι η χαμηλότερη από το 2015.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ