Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρώ: Νέο χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου και 7ετίας έναντι του ελβετικού φράγκου

Ευρώ / Πηγή: Pixabay
Ευρώ / Πηγή: Pixabay

To ευρώ κατρακύλησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο 20ετίας έναντι του  δολαρίου καθώς οι φόβοι για αυξήσεις των τιμών ενέργειας και πιθανές ελλείψεις ρίχνουν βαριά σκιά στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ευρώ υποχώρησε 0,3% στα 1,023 δολάρια, έχοντας φθάσει έως τα 1,0225 δολάρια προηγουμένως, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ υποχώρησε και σε νέο χαμηλό επίπεδο 7ετίας έναντι του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 0,9911 φράγκα ανά ευρώ.

Σταματούν οι απεργίες στη Νορβηγία

Η νορβηγική εταιρεία Equinor ανακοίνωσε ότι το επόμενο 48ωρο θα επαναλειτουργήσουν πλήρως οι εγκαταστάσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της μετά την απεργία των εργαζομένων.

Η ισοτιμία επηρεάζεται από τις τιμές αερίου και πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση των ροών ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο.  

Οι αναλυτές αναμένουν μία νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου καθώς η προσφορά παραμένει σφιχτή. «Δεν είναι μόνο η απειλή μη παράδοσης (αερίου) που επιβαρύνει το ευρώ. Το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί βάρος. Το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ», είπε σύμβουλος της Berenberg.

Μείωση των δαπανών για τρόφιμα στην Ευρωζώνη 

Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης μείωσαν τις δαπάνες τους σε τρόφιμα, ποτά και καπνό τον Μάιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω της μεγάλης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις της Eurostat για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης θα είναι αρκετή για τον περιορισμό των κύκλων σύσφιξης της πολιτικής, ιδιαίτερα αυτού της Fed», ανέφεραν αναλυτές της ING.

«Η γενική άποψη είναι ότι η Fed μπορεί τελικά να έχει περισσότερες ευκαιρίες για να συνεχίσει την ομαλοποίηση της πολιτικής της σε σχέση με άλλες τράπεζες», σημείωσαν αναλυτές της Unicredit.

Ο δείκτης της σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,2% στις 106,71 μονάδες.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ