Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη της τιμής πάνω από τα 182 ευρώ η μεγαβατώρα

To μεγαλύτερο σερί ημερήσιων αυξήσεων τους τελευταίους εννιά και πλέον μήνες καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία εκτοξεύθηκε σήμερα έως τα 187 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι συνεχείς φόβοι μεγαλύτερης μείωσης των ροών από τη Ρωσία στοιχειώνουν την αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου (TTF) διαμορφώνονταν στις 18:30 στα 182,7 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 6,8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη ημερήσια άνοδό τους.

τιμές φυσικού αερίου

Σε ύψη - ρεκόρ και η χονδρική τιμή του ρεύματος 

Η κρίση στο αέριο εκτίναξε και τις χονδρικές τιμές του ρεύματος σε ύψη – ρεκόρ καθώς το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα δημιουργεί τον κίνδυνο να δυσκολευθεί η Ευρώπη να εξασφαλίσει θέρμανση και ηλεκτρισμό τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τη μείωση των ροών του αερίου, η οποία συμπιέζει ήδη τα οικονομικά των ενεργειακών εταιρειών και συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η γερμανική Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο

Η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει σήμερα νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να μειώνει την παραγωγή από σταθμούς ρεύματος που δεν θεωρούνται σημαντικοί για τη διασφάλιση της προσφοράς.

Το Βερολίνο προσπαθεί να βρει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες θα έχουν γεμίσει πριν από την περίοδο θέρμανσης. «Η Γερμανία στηρίχθηκε για πολύ μεγάλο διάστημα και πολύ μονόπλευρα στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία», δήλωσε ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας ως πολιτικό όπλο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο δίνει, επίσης, εξουσιοδότηση στο Βερολίνο να παρέχει οικονομική βοήθεια σε ενεργειακές εταιρείες ή ακόμη και να τις διασώζει, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα κατανομής του κόστους από τις υψηλότερες τιμές εισαγωγών μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρειών.

Αναλυτικό σχέδιο από την Κομισιόν

«Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν δείχνει ουσιαστικά σημάδια εκτόνωσης σύντομα και η Γερμανία βρίσκεται στην καρδιά της», ανέφεραν αναλυτές της Jefferies σε σημείωμά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα στον Ιούλιο πιο αναλυτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίοδο θέρμανσης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν συστάσεις για καλύτερο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό στην περίπτωση που ο χειμώνας είναι πιο βαρύς και οι εναλλακτικές πηγές προσφοράς λιγότερες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ