Νέα
  • ΓΔ: 1013.66 -0.64%
  • Τζίρος: 56,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

IEA: Η αγορά πετρελαίου κινείται σε τεντωμένο σχοινί

O εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε αύξηση 1% στα 100,6 δολάρια, μετά τη χθεσινή πτώση του κατά 7%, με τους επενδυτές να βγαίνουν πωλητές λόγω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed για την αναχαίτισή του θα μειώσουν πολύ την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη ζήτηση για πετρέλαιο.  

Για ενδείξεις χαλάρωσης της πίεσης στην αγορά πετρελαίου, αφενός λόγω της πιθανότητας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ρωσικής παραγωγής, έκανε λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του.

H παγκόσμια αγορά πετρελαίου «κινείται σε τεντωμένο σχοινί» μεταξύ της περιορισμένης προσφοράς και της πιθανότητας ύφεσης, ανέφερε ο ΙΕΑ, με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας να επηρεάζουν ήδη αρνητικά τη ζήτηση.

«Σπάνια ήταν πιο αβέβαιες οι προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και οι φόβοι ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στην αγορά, ενώ συνεχίζονται οι κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς», σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Μειώθηκε η στενότητα στην αγορά

«Επί του παρόντος, η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυγμένες οικονομίες και η ανθεκτική προσφορά από τη Ρωσία έχουν μειώσει τη στενότητα της αγοράς», προσθέτει ο Οργανισμός.

Παρά ταύτα, περιόρισε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το 2022 μόνο κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα και αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 1,7 έως 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, με αιχμή την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν περιορισμένη δυνατότητα να αντλήσουν επιπλέον μεγάλες ποσότητες αργού, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο οποίος σημειώνει ότι η αργή παραγωγική δυναμικότητα των δύο χωρών να αναμένεται να μειωθεί στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Η Ρωσία αύξησε τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η Ρωσία αύξησε τα έσοδά της από τις εξαγωγές κατά 700 εκατ. δολάρια σε μηνιαία βάση λόγω των υψηλότερων τιμών.

Αναφορικά με το μέτρο της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που προωθούν οι ΗΠΑ, ο ΙΕΑ σημείωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται για να βρεθεί ένας ισχυρός μηχανισμός στην αγορά για να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή του».

Η ανατίμηση του δολαρίου συγκρατεί τις τιμές

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί σε ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων μεγάλων νομισμάτων, κάτι που επίσης συγκρατεί τις τιμές του αργού. Το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια και κατά συνέπεια γίνεται ακριβότερο για τους καταναλωτές που πρέπει να πληρώσουν με άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτησή του.

«Οι συνεχιζόμενοι φόβοι για την ύφεση συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά, ενώ το ισχυρό δολάριο και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε περιοχές της Κίνας είναι βέβαιο ότι δεν βοηθούν (στην αύξηση των τιμών)», δήλωσε η επικεφαλής για τα εμπορεύματα της ING.

Πληθωρισμό 8,8% στις ΗΠΑ προβλέπουν οικονομολόγοι

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 8,8% τον Ιούνιο από 8,6% τον Μάιο.

Οι νέοι περιορισμοί για τον κορονοϊό στην Κίνα επηρεάζουν επίσης πτωτικά τις τιμές του πετρελαίου. Μία σειρά πόλεων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχουν επιβάλει νέα μέτρα, από το κλείσιμο επιχειρήσεων έως ευρύτερα lockdown, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τα νέα κρούσματα από την υποπαραλλαγή του ιού που είναι πολύ μεταδοτική.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η αγορά εστιάζει την προσοχή της και στο επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Μέση Ανατολή, όπου αναμένεται να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή τους για να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Στην μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2023 και η αγορά θα παραμείνει σφιχτή. Το καρτέλ εκτιμά ότι θα χρειασθούν επιπλέον 900.000 βαρέλια την ημέρα από τα μέλη του για εξισορροπηθεί η αγορά το 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ