Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Ελαβε δάνειο 925 εκατ. από την Deutsche Bank

Πηγή: AP

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, η Botas, έλαβε δάνειο ύψους 925 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank για να χρηματοδοτήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση της χώραςαπό τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, αναφέρει το Bloomberg.

Πρόκειται για τριετές δάνειο που θα επιτρέψει στην Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (Botas), να αγοράζει LNG από προκαθορισμένους προμηθευτές προερχόμενους από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ, σύμφωνα με την Deutsche Bank. 

Η χρηματοδότηση έχει την εγγύηση της κυβέρνησης της Τουρκίας και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο διεθνές δάνειο του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου. Αν και θα χρηματοδοτήσει μόνον ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες συναλλαγές που θα επιτρέψουν στην Botas να διαφοροποιήσει το μείγμα των ενεργειακών της προμηθειών, που σήμερα εισάγει επί το πλείστον από Ρωσία και Ιράν.

Η δανειακή αυτή διευκόλυνση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Botas, καθώς η τουρκική εταιρεία έχει υποστεί πλήγμα από την εκτόξευση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και δυσκολεύεται να μεταβιβάσει στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν τον πληθωρισμό που σημειώνει υψηλό 24 ετών, πριν από μια κρίσιμη εκλογική χρονιά.

Μάλιστα, η Botas ανέφερε ότι πουλά αέριο στους οικιακούς καταναλωτές στο 30% του κόστους. Η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε στην Botas το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότερα κεφάλαια από όσα της είχε χορηγήσει σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, προκειμένου να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της. Η εταιρεία ήταν, άλλωστε, ο μεγαλύτερος αποδέκτης των κεφαλαίων συνολικού ύψους 19 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας από τις πωλήσεις συναλλάγματος για κρατικές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Botas θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να αγοράσει LNG και από προμηθευτές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ