Νέα
 • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
 • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής 800 «ράμπο» - Ποιοι είναι στο στόχαστρο των ελέγχων

Φόροι / Πηγή: Pixabay
Φόροι / Πηγή: Pixabay

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος πέφτουν από τις 29 Ιουλίου 800 «ράμπο» της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για τους εφοριακούς που «πιάνουν δουλειά» στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που έχουν στηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας μπαράζ στοχευμένων φορολογικών ελέγχων σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες αποκτήσεως περιουσίας, αλλά και όσοι έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Στο ελεγκτικό κύκλο των νέων υπηρεσιών περιλαμβάνονται ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασία ψηφιακών αρχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, υποθέσεις έρευνας που αφορούν απάτη στο ΦΠΑ, απενεργοποίηση ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων.

Η στόχευση γίνεται είτε κλαδικά είτε ανά γεωγραφική περιφέρεια, είτε ανά ΑΦΜ.

Εργο των νέων ελεγκτικών κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων. Οι φορολογικοί έλεγχοι «φεύγουν» από τις κατά τόπους ΔΟΥ και θα διενεργούνται από τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα. Ωστόσο, θα πρόκειται για ειδικούς φορολογικούς ελέγχους, εστιασμένους σε μεγάλες υποθέσεις.

Ποιες υποθέσεις θα τεθούν στο μικροσκόπιο

Στο «μάτι» των ελεγκτών των νέων ελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν:

 • Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
 • Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
 • Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
 • Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
 • Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
 • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
 • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής.
 • Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπιστώσεως της εκπληρώσεως των φορολογικών υποχρεώσεων, της τηρήσεως των βιβλίων και της εκδόσεως των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
 • Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ κρατών.
 • Υποθέσεις που διαβιβάζει η Αρχή Kαταπολεμήσεως της Νομιμοποιήσεως Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
 • Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
 • Χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, αλλά και οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.

Πού θα λειτουργούν τα Ελεγκτικά Κέντρα

Τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καλύπτουν τις εξής περιοχές:

 • Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύει.
 • Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Μοσχάτου, όπως εκάστοτε ισχύει.
 • Στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου, όπως εκάστοτε ισχύει.
 • Στο 4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω, όπως εκάστοτε ισχύει.
 • Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, όπως εκάστοτε ισχύει.
 • Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Η΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως εκάστοτε ισχύει.

Κάθε Ελεγκτικό Κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), έχει αρμοδιότητα για φορολογουμένους που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητος, καθώς και για φορολογουμένους που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη χωρική του αρμοδιότητα, με βάση την τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοικήσεως έδρα ή μόνιμη εγκατάστασή τους.

Εισπρακτικές υπηρεσίες

Ταυτόχρονα, ξεκινά η λειτουργία των δύο Κέντρων Βεβαιώσεως και Εισπράξεως (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.), ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν ως επιχειρησιακό τους στόχο την επιδίωξη της εισπράξεως οφειλών Δ.Ο.Υ. των δύο Νομών, καθώς και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕ.Β.ΕΙΣ. θα είναι:

 • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 • Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της εισπράξεως των οφειλών.
 • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας , όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρυθμίσεως χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθαρίσεως ή δικαστικής εκκαθαρίσεως κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
 • Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.
 • Η λήψη και επεξεργασία αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ