Νέα
 • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
 • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Ανηφορικός» ο δρόμος για τις επόμενες δύο δόσεις από το Ταμείο Ανακάμψεως

Αγώνα δρόμου έχουν μπροστά της η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση δύο δόσεων ύψους 5,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του 2022.

Η Ελλάδα έχει πάρει ήδη την πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, θα κάνει τη δεύτερη αίτηση για μια δόση 1,97 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και μπορεί να διεκδικήσει άλλη μια δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Δεκάδες ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους με κάποια εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί, ορισμένα να τείνουν να ολοκληρωθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας και άλλα να έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.

Για την επίτευξη των απαιτητικών στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης απαραίτητη προϋπόθεση είναι, εκτός των άλλων, ο άριστος συντονισμός και τη συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Συνολικά 65 προαπαιτούμενα

Συνολικά 65 ορόσημα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του 2022, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει δύο ακόμη δόσεις, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η δεύτερη δόση ύψους 1,97 δισ. ευρώ αφορά μόνο σε επιδοτήσεις και συνδέεται με 25 ορόσημα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του β’ τριμήνου φέτος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ίδια η Επιτροπή, οι αξιολογήσεις που θα πρέπει να προηγηθούν πριν από την εκταμίευση θα πάρουν περίπου 4 μήνες και τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τα 45 ορόσημα για την τρίτη δόση από το Ταμείο Ανακαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Η δόση είναι 3,5 δισ. ευρώ και θα απαρτίζεται από επιχορηγήσεις ύψους 1,97 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 1,12 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη δόση

Ειδικότερα, για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανακάμψεως είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν 15 oρόσημα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί:

 1. Σχέδιο επιτάχυνσης της υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων, της βελτιώσεως και του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
 2. Εκκίνηση του σχεδιασμού ενός συστήματος μπόνους για ειδικές θέσεις. Πρόκειται για την έναρξη της καταβολής ενός μπόνους επιδόσεως για τους υπαλλήλους που διαχειρίζονται τομείς του Ταμείου Ανακάμψεως.
 3. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας, μεταρρυθμιστικός νόμος για τον σιδηροδρομικό τομέα.
 4. Μεταρρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες.
 5. Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ, νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 4001/2011· έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων, από τα υπουργεία, τη ΡΑΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προελευσης
 6. Εξορθολογισμός της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.
 7. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αναβαθμίσεως δεξιοτήτων και επανειδικεύσης .
 8. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
 9. Η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65.
 10. Έναρξη ισχύος της ρυθμίσεως της αγοράς για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας (λεωφορεία).
 11. Υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των ΜΜΕ.
 12. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 13. Κεφαλαιαγορές, εποπτεία, ψηφιοποίηση των εποπτικών διαδικασιών, Ένωση Κεφαλαιαγορών.
 14. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
 15. Αποκατάσταση εδαφών που εγκαταλείπουν παραδοσιακές μορφές αξιοποιήσεως στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Οι επόμενες δοσεις

Για τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ (αφορά μόνο επιδοτήσεις), πρέπει να ολοκληρωθούν 25 ορόσημα έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Κάποια από τα ορόσημα αυτά, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή και τείνουν να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας, όπως η μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση, ο καθορισμός των προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ η παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οικονομικός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα και η δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων.

Η τρίτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται με την επίτευξη επιπλέον 40 «οροσήμων» έως το τέλος του τετάρτου τριμήνου 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ