Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φατίχ Μπιρόλ (ΙΕΑ): Μέτρα τώρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου

O εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν επειγόντως και συντονισμένα μέτρα για να αποφύγουν μία ενδεχομένως καταστροφική κρίση προσφοράς φυσικού αερίου τον χειμώνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΙΕΑ, ο Μπιρόλ τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματική πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει πλήρως τις ροές αερίου, οι οποίες παραμένουν κρίσιμες για την οικονομία της περιοχής παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Κάτω από το ένα τέταρτο οι προμήθειες αερίου τον Ιούλιο

Ο Μπιρόλ σημειώνει ότι η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη, έχοντας ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν κάτω από τα 100 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα τον Ιούλιο από σχεδόν 400 εκατ. κυβικά μέτρα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

«Η Ευρώπη είναι τώρα αναγκασμένη να λειτουργεί συνεχώς με την αβεβαιότητα για τις προμήθειες ρωσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία πλήρη διακοπή τους. Δεν θα ήταν σοφό να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει ότι θα χάσει τα έσοδα της από τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα», αναφέρει.

Σχέδιο πέντε σημείων

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει ήδη μεγάλα βήματα για εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών, χρειάζονται άμεσα μέτρα, περιλαμβανομένης της μείωσης της ζήτησης από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προσθέτει.

Περιγράφοντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, ο Μπιρόλ επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει:

  • Να αυξήσει προσωρινά την παραγωγή ρεύματος με καύσιμο τον άνθρακα και το πετρέλαιο,
  • Να ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη μείωση της ζήτησης αερίου από τα νοικοκυριά,
  • Να αποζημιώσει τις βιομηχανίες για τη μη χρήση φυσικού αερίου,
  • Να αυξήσει τη συνεργασία των εθνικών διαχειριστών ενέργειας και
  • Να σχεδιάσει μία πανευρωπαϊκή κατανομή των διαθέσιμων προμηθειών αερίου.

«Ο χειμώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα ιστορικό τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – στο οποίο δεν έχει το περιθώριο να αποτύχει – με συνέπειες πολύ πέρα από τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Η μείωση της ζήτησης αερίου είναι πολύ σημαντική καθώς ακόμη και αν σχεδόν μεγιστοποιηθούν οι πρόσθετες προμήθειες από άλλες πηγές, όπως τη Νορβηγία, τη Βόρεια Αφρική ή τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις απώλειες των ρωσικών ροών, πρόσθεσε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ