Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Λόγους ανωτέρας βίας επικαλέσθηκε η Gazprom για τη μείωση των ροών

Λόγους ανωτέρας βίας επικαλέστηκε η ρωσική Gazprom για τη μη παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή της στις 14 Ιουλίου, μία εξέλιξη που ενισχύει τους φόβους για έλλειψή του. 

Στην επιστολή της, που είναι σε γνώση του Reuters, η Gazprom ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω «έκτακτων» συνθηκών που είναι εκτός του ελέγχου της. Η επιστολή  είχε ως στόχο να προστατεύσει τη Gazprom από τις αιτήσεις για αποζημιώσεις, αλλά μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. 

Ανέφερε επίσης ότι οι λόγοι ανωτέρας βίας είχαν ισχύ αναδρομικά από τις παραδόσεις που ξεκινούσαν στις 14 Ιουνίου.

Περικοπές αερίου μέσω του Nord Stream 1

Η επιστολή αφορούσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μέσω του οποίου τροφοδοτούνται η Γερμανία και άλλες χώρες.

Η επίκληση λόγων ανωτέρας βίας θα κλιμακώσουν πιθανόν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Η ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 αλλά θέλει να συνεχισθεί η ροή επί του παρόντος.

Η ροή του ρωσικού αερίου έχει μειωθεί τόσο μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία όσο και από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ