Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η συμφωνία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν αυξάνει τις ροές στη Ν.Α. Ευρώπη

Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν: 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: AP

Την αύξηση κατά 50% των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν το 2022 και κατά 150% έως το 2027 προβλέπει η νέα συμφωνία που υπέγραψαν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, θα ενισχύσει σημαντικά τις ροές αζέρικου αερίου, ο οποίος φθάνει μέσω μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος περνά από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.

Με την αύξηση των ροών του αζέρικου αερίου θα ενισχυθεί ο εφοδιασμός των χωρών της Νοτιοαναταλικής Ευρώπης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν. 

Εξασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού 

Το νέο μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα από τους δύο προέδρους περιλαμβάνει δέσμευση για διπλασιασμό της δυναμικότητας του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ώστε να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027,σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. 

«Η δέσμευση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων διαφοροποίησης του σχεδίου REPowerEU και θα βοηθήσει την Ευρώπη να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Με βάση την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, από 8,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022».

Η δήλωση της φον ντερ Λάιεν

«Με αυτό το νέο μνημόνιο συμφωνίας ανοίγουμε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας με το Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί βασικό εταίρο στις προσπάθειές μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Δεν επιδιώκουμε μόνο να ενισχύσουμε την υπάρχουσα εταιρική μας σχέση, η οποία εγγυάται σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο μέσω του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Θέτουμε επίσης τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης για την ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια, καθώς επιδιώκουμε και οι δύο να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ωστόσο, η ενέργεια είναι ένας μόνο από τους τομείς στους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν· προσβλέπω στην αξιοποίηση του δυναμικού της σχέσης μας στο έπακρο».

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον

«Το νέο μνημόνιο συμφωνίας υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ και η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι πρόσθετες παραδόσεις θα φτάσουν έως και τα 4 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, ενώ οι όγκοι αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2027.

Ωστόσο, η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σ' αυτό· επιταχύνουμε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντιμετωπίζουμε τις εκπομπές μεθανίου· τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα.»

Η Επιτροπή υποστηρίζει εδώ και καιρό την επέκταση του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον εξασφαλισμένο, αξιόπιστο και προβλέψιμο εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, ενδεχομένως, και των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω του διαδριατικού αγωγού (TAP), αναφέρεται στην ανακοινωση της Κομισιόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ