Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη-σοκ από Κομισιόν: Υφεση έως 1,5% στην ΕΕ αν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Mία πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως 1,5%, αν ο επόμενος χειμώνας είναι βαρύς και η περιοχή δεν έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να εξοικονομήσει ενέργεια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που έχει γνώση του εγγράφου, η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί από 0,6% έως 1%, αν ο χειμώνας θα είναι κανονικός.

Η ανησυχία για τη διακοπή του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του, η οποία αναμένεται στις 21 Ιουλίου, εντάθηκε μετά την επιστολή της Gazprom σε Ευρωπαίους πελάτες της.

Με την επιστολή, με ημερομηνία τις 14 Ιουλίου, η ρωσική εταιρεία επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας για τη μη παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, από τον οποίο τροφοδοτούνται η Γερμανία και άλλες χώρες.

Επίσης, η Gazprom ανέφερε ότι οι λόγοι ανωτέρας βίας ισχύουν  αναδρομικά από τις 14 Ιουνίου, όταν είχαν μειωθεί κατά 40% οι ροές μέσω του Nord Stream.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ