Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Τρεις χώρες της ΕΕ θα μπορούν να βάζουν κόφτη στις άλλες 24

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, ώστε να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω μείωσης ή πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών, δεν περιορίζονται σε εθελοντικά μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης κατά 15% έως το τέλος του Μαρτίου του 2023.

Μία διάταξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει εστία αμφισβητήσεων, δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να κηρύξει την ΕΕ σε κατάσταση συναγερμού και να επιβάλλει υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες, ακόμη και σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας της προσφοράς.

Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός

Συγκεκριμένα, με έναν νέο Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προτείνει η Κομισιόν, θα μπορεί να κηρύσσει κατάσταση συναγερμού και να επιβάλλει υποχρεωτική μείωση της ζήτησης είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από αίτημα τουλάχιστον τριών χωρών – μελών.  «Ο συναγερμός συμβαίνει όταν υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος μεγάλης έλλειψης αερίου ή μία εξαιρετικά υψηλή ζήτηση που καταλήγει σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης προσφοράς αερίου, αλλά όπου η αγορά είναι ακόμη σε θέση να διαχειρισθεί αυτή τη διαταραχή», αναφέρει η Επιτροπή. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είναι αυτές που θα έχουν κατά βάση το πρόβλημα επάρκειας σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης ή διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου, θα μπορούν να επιβάλλουν μείωση στην κατανάλωση και των υπόλοιπων 24 χωρών.

Μεταφορά του προβλήματος σε όλες τις χώρες

Ενας τέτοιος μηχανισμός θα μετέφερε, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και στις άλλες χώρες της ΕΕ την αναταραχή που θα δημιουργούσε η μείωση της κατανάλωσης και η επιβολή δελτίου στη Γερμανία και κάποιες γειτονικές της χώρες,

Μένει να φανεί, αν αυτό θα γίνει δεκτό από τις χώρες του Νότου, οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν θέμα επάρκειας αερίου, καθώς έχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως την προμήθεια LNG ή μέσω άλλων αγωγών.

Η απόφαση, πάντως, για τον Κανονισμό του Συμβουλίου απαιτεί ειδική πλειοψηφία των 27 χωρών της ΕΕ και όχι ομοφωνία.

Τα νοικοκυριά δεν κινδυνεύουν με δελτίο

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν επιβληθεί η υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης, αυτή δεν θα αφορά κατ’ αρχήν τα νοικοκυριά, τα οποία θεωρούνται «προστατευμένοι πελάτες», όπως και οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (νοσοκομεία και σχολεία) με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ για την ασφάλεια της προμήθειας φυσικού αερίου.

«Θα ήταν τα τελευταία που θα επηρεάζονταν από τις ελλείψεις και, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, δεν θα επηρεασθούν άμεσα από μεγάλης κλίμακας διακοπές από τη Ρωσία», αναφέρει η Κομισιόν σε κείμενο με ερωτήσεις – απαντήσεις που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα με τη μείωση του επιπέδου της θέρμανσης και του κλιματισμού, το κλείσιμο των διακοπτών ρεύματος όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένοι και με τη βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών τους, όπου είναι δυνατό. Και στο ίδιο πλαίσιο ζητά από τις χώρες να προχωρήσουν σε ενημερωτικές καμπάνιες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Και μόνο μία χαμηλότερη θερμοκρασία στον θερμοστάτη για τη θέρμανση μπορεί να εξοικονομήσει έως 10 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως».

Οι περικοπές στη βιομηχανία

Τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν εστιάζουν στη βιομηχανία. Αν και σημειώνεται ότι επαφίεται σε κάθε χώρα – μέλος να αποφασίσει τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για τη μείωση της ζήτησης, όλες οι χώρες – μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια και τις αρχές του σχεδίου, με βάση τα οποία θα αποφασίζεται σε ποιες δραστηριότητες θα «ψαλιδιστεί» η χρήση του αερίου.

«Η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μία μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί αν υπάρξουν απειλές για την ασφάλεια της προσφοράς», σημειώνει η Επιτροπή.

Το ελληνικό σχέδιο για ασφάλεια εφοδιασμού

Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της ΡΑΕ με τα μέτρα διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής και στη χώρα μας των εισαγωγών καυσίμου από τη Μόσχα. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τις δράσεις για ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας:

Διπλασιασμό ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη

Λειτουργία με ντίζελ 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία

Αύξηση χωρητικότητας Ρεβυθούσας με το FSU

Καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης

Υποχρεωτική περικοπή τροφοδοσίας με αέριο στο Επίπεδο Συναγερμού 3

Επίσης, στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού με αέριο, ώστε να κηρυχθεί Κατάσταση Συναγερμού 3 σε περιφερειακό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πιθανό να χρειαστεί να επιστρατευθούν περιορισμοί τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, αν δεν είναι εφικτό με τους μηχανισμούς αγοράς να καλυφθεί η ζήτηση των προστατευόμενων πελατών,

Η σχετική λίστα προτεραιοτήτων, για τους περιορισμούς, ακολουθεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ηλεκτροπαραγωγοί με αέριο και ακολουθούν:

Μεγάλοι Βιομηχανικοί Καταναλωτές (ετήσια  κατανάλωση πάνω από 100 GWh).

Μικροί Βιομηχανικοί Καταναλωτές (ετήσια  κατανάλωση κάτω από 100 GWh).

Εμπορικοί Καταναλωτές

Προστατευόμενοι Καταναλωτές (νοικοκυριά, νοσοκομεία, αεροδρόμια, σχολεία κ.ά.).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ