Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δημοσιονομική ανάσα από τα φορολογικά έσοδα που «πετάνε» - Τι έχει εισπραχθεί

Πηγή: Pixabay

Τα εύσημα στους φορολογούμενους, δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία επιδεικνύουν αξιοσημείωτη «κουλτούρα πληρωμών» και ήδη ένας στους τρεις έχει εξοφλήσει εφάπαξ το επιστρεπτέο τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ ήδη έχει πληρωθεί το 50% του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις δύσκολες συνθήκες, δεν διαφαίνεται σημαντική εκροή καταθέσεων.

Η πολύ καλή πορεία των κρατικών εσόδων (+875 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο) δεν οφείλονται μόνο στις αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, λόγω ανατιμήσεων και τουρισμού, αλλά προέρχεται και από την πληρωμή άμεσων φόρων εκ μέρους των φορολογούμενων, που δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μέτρα στήριξης, να δίνει επιδόματα και να προχωρά σε φοροελαφρύνσεις.

Πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι «δεν μηδενίζουμε τις δυσκολίες, τουναντίον με αυτή την άσκηση που κάνουμε αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να δούμε τις δυσκολίες και όχι να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί». 

Οι εισπράξεις ανά φόρο

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι:

Για τρέχοντες φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα ως τώρα εκκαθαριστικά έχουν βεβαιωθεί για πληρωμή πρόσθετοι φόροι 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν πληρωθεί 523 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, στις 29 Ιουλίου, όταν και λήγει η διορία πληρωμής της 1ης από τις 8 μηνιαίες δόσεις, οι πολίτες εξόφλησαν ήδη το 30% από τους φόρους της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η βεβαίωση φόρου ως τώρα δείχνει 1,275 δισ. και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποπληρώσει τα 188 εκατ. ευρώ, έχοντας εξοφλήσει το 15% των οφειλών τους και μάλιστα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Στον ΕΦΝΙΑ, παρά τις 10 δόσεις έχει ήδη πληρωθεί και εισπραχθεί το 50% των βεβαιωμένων φόρων ύψους 2,265 δισ. ευρώ, ήτοι 1,077 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, από το σύνολο οφειλών των 2,9 δισ. ευρώ, που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 210.170 ΑΦΜ πλήρωσαν 241 εκατομμύρια.

Από τα ΑΦΜ αυτά, 71.590 επιχειρήσεις (ή περίπου 1 στις 3) έχουν προπληρώσει εφάπαξ το σύνολο των οφειλών και πέτυχαν έκπτωση 15%, διαγράφοντας συνολικά οφειλές 42 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτές, τα 55.000 ΑΦΜ  διέγραψαν ποσά μικρής αξίας, για βεβαιώσεις περίπου 100 μέχρι 500 ευρώ.  Ωστόσο, υπάρχουν και τουλάχιστον 5 ΑΦΜ με μεγάλες οφειλές ύψους 200.000-300.000 ευρώ που πλήρωσαν με 15% έκπτωση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ