Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ESM: Υπεγράφη η συμφωνία για τη μετεξέλιξή του - Τι σημαίνει

ESM
ESM

Οι χώρες της Ευρωζώνης υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητές του αναφορικά με την εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής και γίνεται ένα περαιτέρω βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ενωσης, σημειώνοντας ότι ξεκινούν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της συμφωνίας για να τεθεί σε ισχύ το 2022. Η πολιτική συμφωνία για την τροποποίηση της συνθήκης του ESM επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου 2020.

«Η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του ESM είναι κρίσιμο σκαλοπάτι στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις πριν αυτές κλιμακωθούν. Καλύπτουμε, επίσης, ένα σημαντικό κενό στην τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στον ESM να λειτουργεί ως κοινό δίχτυ ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF) από το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ντόναχιου.

Ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στον SRF

«Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνία, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας του SRF, κάτι που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής  του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όταν το δίχτυ ασφαλείας είναι σε ισχύ, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια στον SRF έως το ποσό των 68 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ