Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για αύξηση επιτοκίων και για εργαλείο περιορισμού των spread

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, με μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα να είναι αρκετά πιθανή λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 8,6% τον Ιούνιο και υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, απαιτώντας αυξήσεις των επιτοκίων, παρά το ότι αυτές θα επιβραδύνουν ή θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία που υφίσταται ήδη τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Διχασμένα τα μέλη του Δ.Σ. 

Τα στελέχη της ΕΚΤ, πάντως, είναι διχασμένα σχετικά με την ταχύτητα που πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι ήδη πολύ πίσω από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη Fed , ενώ άλλοι τονίζουν τον κίνδυνο της ύφεσης.

Έως πρόσφατα, η ΕΚΤ έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι σήμερα θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β. καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα.  

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μία αύξηση 25 μ.β., αλλά οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να είναι διπλάσια και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να γίνει μηδενικό από -0,5% σήμερα.

Το νέο εργαλεί για τη μείωση των spreads

Στην περίπτωση μίας μεγαλύτερης αύξησης, ωστόσο, η ΕΚΤ θα πρέπει να θωρακίσει περισσότερο τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία, από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους και επομένως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο αγοράς ομολόγων, η οποία είναι κοντά στο να επιτευχθεί, σύμφωνα με το Reuters. 

Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες αυτού του εργαλείου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανόν να αναλάβει μία ισχυρή δέσμευση και θα πρέπει να δώσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία του, περιλαμβανομένων των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της βοήθειας από την ΕΚΤ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, η Λαγκάρντ έκανε μόνο μία γενική δέσμευση, με τους επενδυτές να την αμφισβητούν άμεσα, ωθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ισχυρότερη δέσμευση μετά από έκτακτη συνεδρίαση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ