Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρόγραμμα SURE: Με αρνητικά επιτόκια τα δάνεια από την ΕΕ

Πηγή: AP Images

Ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους έχουν τα δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μία, ύψους 10 δισ. ευρώ, αφορούσε 7ετές ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο του 2028 και η άλλη 30ετές ομόλογο που λήγει τον Νοέμβριο του 2015. 

Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στο -0,497%, γεγονός που, όπως σημειώνει η Κομισιόν, σημαίνει ότι για κάθε 105 ευρώ που παίρνουν οι χώρες της ΕΕ, θα πληρώσουν 100 ευρώ στη λήξη του. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ήταν λίγο πάνω από το μηδέν και συγκεκριμένα 0,134%, η οποία θεωρείται εξαιρετικά καλή για τη διάρκεια του τίτλου. 

Είναι η τέταρτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση ομολόγων κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. Με τις τρεις εκδόσεις που έκανε από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2020, 15 χώρες της ΕΕ έχουν λάβει σχεδόν 40 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια του 2021, η Κομισιόν θα επιδιώξει να αντλήσει επιπλέον 35 δισ. ευρώ με εκδόσεις τέτοιων ομολόγων, καθώς έχει εγκρίνει συνολικά δάνεια ύψους 90,3 δισ. ευρώ για 18 χώρες της ΕΕ.  Αργότερα μέσα στο έτος, η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει επίσης τον δανεισμό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ