Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Απρόσμενη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο καθώς επιταχύνθηκε η πτώση στον μεταποιητικό τομέα και έμεινε σχεδόν στάσιμος ο τομέας των υπηρεσιών, με την αύξηση των τιμών να ωθεί τους καταναλωτές σε μείωση των δαπανών τους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες από 52 τον Ιούνιο, πολύ χαμηλότερα από τις 51 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Κάθε τιμή χαμηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας και η συγκεκριμένη για τον Ιούλιο ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 0,1% στο τρίτο τρίμηνο

«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί στο τρίτο τρίμηνο καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούλιο και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν να έρχονται χειρότερα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Αν εξαιρεθούν οι μήνες που υπήρχαν lockdown λόγω της πανδημίας, η συρρίκνωση του Ιουλίου είναι η πρώτη που σηματοδοτεί ο δείκτης PMI από τον Ιούνιο του 2013 και είναι ενδεικτική μίας συρρίκνωσης της οικονομίας με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%», πρόσθεσε. 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,2% στο τρέχον τρίμηνο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις τιμές μειώθηκε από το επίπεδο των 65,3 μονάδων τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε υψηλός στις 63,9 μονάδες.

Μείωση του δείκτη στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση

Ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο 15 μηνών, από 53 τον Ιούνιο.

Η αύξηση των τιμών έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μειώσει τις μη απαραίτητες δαπάνες τους, με τον δείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται στις 48,4 από 51,8 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, με τον σχετικό δείκτη να βυθίζεται στις 49,6 από 52,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 46,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έναντι 49,3 τον Ιούνιο.

Οι μάνατζερ των βιομηχανιών ήταν απαισιόδοξοι για το επόμενο έτος, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να υποχωρεί στις 49,7 από 51,5 μονάδες.

«Οι επιχειρηματικές προσδοκίες για το επόμενο έτος έχουν εν τω μεταξύ υποχωρήσει σε επίπεδο που σπάνια έχει φανεί την περασμένη δεκαετία καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για τις οικονομικές προοπτικές, τροφοδοτούμενες εν μέρει από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και τον πληθωρισμό, αλλά αντανακλώντας και τις πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ