Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Θεαματική μείωση των επιτοκίων - Μικρότερη η ύφεση και ο πληθωρισμός

Πούτιν: Το Νάγκορο Καραμπάχ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν
Πηγή: AP

Η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν την εισβολή της στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενη τη  μείωση του πληθωρισμού για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της στο 8% από 9,5% και διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη μείωση του επιτοκίου και ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Το ρούβλι υποχώρησε 2,6% έναντι του δολαρίου

Το ρούβλι συνέχισε να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, υποχωρώντας έως 2,6%. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι οι ευρύτερες μειώσεις των τιμών και η πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών αποτέλεσαν τα κίνητρα για την απόφαση.

«Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κάμψη της οικονομίας θα είναι πιο παρατεταμένη και πιθανόν βαθύτερη», είπε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα επέλεξε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του επιτοκίου.

Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων άρχισε τον Απρίλιο και αξιοποίησε την επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά την ταχεία ανατίμηση του ρουβλιού και τη μεγάλη κάμψη της οικονομίας.

Η απομόνωση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές λόγω των κυρώσεων την προστατεύει από το κύμα αύξησης των επιτοκίων στον υπόλοιπο κόσμο.

Μικρότερη η ύφεση

Η ρωσική οικονομία φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τελικά μία πολύ πιο ρηχή ύφεση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ενισχύεται από δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που ακύρωσε ουσιαστικά τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα νέες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία θα συρρικνωθεί 4-6% φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 8-10%.

Επίσης, η ρωσική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι:

  • Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα φθάσει στο επίπεδο – ρεκόρ των 243 δις. δολαρίων από 145 δις. δολάρια που εκτιμούσε την άνοιξη, χάρη στις μεγαλύτερες εξαγωγές και τις μικρότερες εισαγωγές,
  • Οι εξαγωγές θα φθάσουν τα 593 δις. δολάρια το 2022, το υψηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ρωσική ιστορία,
  • Ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα κινείται στο 12%-15%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση 14%-17%,
  • Το μέσο επιτόκιο θα κινείται στο 7,4% -8% από τις 25 Ιουλίου έως το τέλος του έτους

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 15,4% στις 15 Ιουλίου από σχεδόν 18% τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ