Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παγκόσμια οικονομία: Μεγάλη επιβράδυνση δείχνουν τα στοιχεία από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία

Πιο πιθανή φαίνεται η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε μεγάλη επιβράδυνση μετά τα χθεσινά στοιχεία από έρευνες σε επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Στην Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από ένα και πλέον έτος, ενώ στη Βρετανία η αύξησή της κινήθηκε σε χαμηλό 11 μηνών, σύμφωνα με τους δείκτες από την έρευνα υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντίστοιχη έρευνα έδειξε επίσης μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση.

Επιβράδυνση σε Κίνα και Ιαπωνία

Επιπλέον, η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να προσγειώσει απότομα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, τα αυστηρά lockdown της Κίνας λόγω του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παγκοσμίως που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τους αναγκάζουν να κάνουν περικοπές στις δαπάνες», δήλωσε στέλεχος της Pantheon Macroeconomics. «Εχουμε με σταδιακή επιβράδυνση και δεν οδεύουμε σε ύφεση», πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωζώνη συνέχισαν να αναφέρουν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από έρευνα που έκανε σε 71 μεγάλες εταιρείες.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο και η ΕΚΤ προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 75 μονάδες βάσης 

Η Fed, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό επίπεδο 40 ετών, προβλέπεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 75 μ.β. την ερχόμενη Τετάρτη.

Ερευνα του Reuters δείχνει ότι η μέση πρόβλεψη είναι πως υπάρχει πιθανότητα 40% για ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και 50% να συμβεί στα επόμενα δύο χρόνια, σημαντικά υψηλότερη από την έρευνα του προηγούμενου μήνα.

Η Κίνα και η Ιαπωνία παραμένουν εξαιρέσεις, διατηρώντας χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους, κάτι που δείχνει ότι οι οικονομίες τους – η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη, αντίστοιχα, στον κόσμο – δεν έχουν δυναμική για να αντισταθμίσουν την εξασθένιση σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Οι ανησυχίες για μία παγκόσμια επιβράδυνση ρίχνουν σκιά στις προοπτικές ανάκαμψης της Ασίας, με τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία να επιβραδύνεται.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε απότομα στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των εκτεταμένων lockdown, αναγκάζοντας την Ασιατική Αναπτυξιακή τράπεζα να «κόψει» την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ασία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ