Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιfo: Η ύφεση χτυπά την πόρτα της Γερμανίας - Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος

H ύφεση χτυπά την πόρτα της Γερμανίας, δήλωσε στέλεχος του ινστιούτου Ifo με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας για το επιχειρηματικό κλίμα για τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου.

«Η ύφεση χτυπά την πόρτα. Αυτό δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών του ινστιτούτου, Κλάους Βολράμπε.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 88,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο φόβος για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία αντιμετωπίζει την απειλή πρωτοφανών περιορισμών στη χρήση φυσικού αερίου τον χειμώνα μετά από τη σημαντική μείωση των προμηθειών από την Ρωσία.

Ο Βολράμπε είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αν οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 συνεχισθούν στο σημερινό επίπεδο του 40% της δυναμικότητάς του.

Ωστόσο, ο διαχειριστής φυσικού αερίου της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι, αν συνεχισθεί η ροή στο 40%, η χώρα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να επιτύχει τον στόχος πλήρωσης των αποθηκών σε ποσοστό 90% ώστε να αποφευχθούν περικοπές τον χειμώνα.

«Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, όπως και ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, δείχνει τώρα ξεκάθαρα μία κάμψη της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας: «Πόσο μεγάλη θα είναι τελικά, δυστυχώς, εξαρτάται κυρίως από τον Πούτιν».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ