Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές μετά την ανακοίνωση της Gazprom για νέα μείωση

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις μελλοντικές ροές μέσω του Nord Stream 1. 

Ενώ συνεχίζεται η τροφοδοσία του αγωγού με αέριο στο 40% της δυναμικότητας μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής του στις 21 Ιουλίου, το Κρεμλίνο και η Gazprom διαμήνυσαν ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρωσία δημιουργούν νέους κινδύνους για τις ροές.

Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 προς τη Γερμανία στο 20% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Ως αιτία της νέας περικοπής, η εταιρεία ανέφερε την παύση της λειτουργίας μίας ακόμη τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream1 για συντήρηση στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ήδη περικόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.

Επί του παρόντος, τη Δευτέρα η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυτού βρίσκεται μόλις στο 40% της συνολικής ικανότητάς του και, πλέον, από την Τετάρτη 27 Ιουλίου η ροή θα πέσει στο 20%, στο μισό δηλαδή.

Η ανακοίνωση της Gazprom εκτόξευσε και πάλι τις τιμές στο hub TTF της Ολλανδίας στα 179 ευρώ / MWh, καταγράφοντας αύξηση 12%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι περίπου τις 17.30 που ανακοίνωσε η Gazprom τη νέα μείωση, η τιμή αυξανόταν κατά 6,7% και αμέσως μετά «πέταξε» στο 12%.

Η Gazprom επικαλείται ερωτήματα με τα έγγραφα

Με μία νέα «πιρουέτα», η Gazprom άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση για την επιστροφή της τουρμπίνας του Nord Stream που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή, επικαλούμενη ότι τα έγγραφα που έλαβε δεν απαντούν όλα τα ερωτήματα που είχε.

«Η Gazprom συνεχίζει να έχει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Κομισιόν και τη Βρετανία και η επίλυση του θέματος είναι σημαντική για την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία και την επείγουσα συντήρηση άλλων τουρμπινών», ανέφερε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η επιστροφή της τουρμπίνας είχε καθυστερήσει αρχικά λόγω των κυρώσεων της Δύσης, αλλά αν και το θέμα αυτό ξεπεράστηκε και εστάλη από τον Καναδά στη Γερμανία, παραμένει εκεί λόγω καθυστερήσεων στην αποστολή των εγγράφων, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές μέσω του Nord Stream θα μπορούσαν να μειωθούν στο 20%, αν δεν ληφθεί η τουρμπίνα για να αντικαταστήσει μία άλλη που πιθανόν να χρειασθεί επίσης επισκευή.

Απειλή Πεσκόφ για μείωση των ροών 

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο επιχείρησε να ηρεμήσει την αγορά, λέγοντας ότι η επισκευασμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί ξανά στον αγωγό. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι κάθε νέα κύρωση στη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόφαση για την ποσότητα αερίου που θα προμηθεύει στην Ευρώπη.

«Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση όλων των τυπικών τεχνολογικών διαδικασιών και οι ροές θα είναι στα δυνατά τεχνολογικά επίπεδα», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «αν η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της εντελώς αψήφιστα επιβολής κυρώσεων και περιορισμών».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ