Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό Αέριο: Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών - Ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο

Η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 οδηγεί σε νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη (TTF) διαμορφωνόταν στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 12.45 το μεσημέρι, με αύξηση 11% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ σημειώνεται σε συνέχεια της χθεσινής εκτίναξης της τιμής κατά 12%. Συνολικά, η τιμή αυξήθηκε 36 ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Στα 107 δολάρια το μπρεντ

Ο αντίκτυπος στην αγορά του πετρελαίου ήταν άμεσος, με την τιμή του μπρεν να αυξάνεται σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, και να διαμορφώνεται κοντά στα 107 δολάρια από τα 105 δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς χθες.

Το πετρέλαιο επηρεάστηκε, επειδή η αναμενόμενη έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία μπορεί οδηγήσει σε υποκατάσταση του με πετρέλαιο για την παραγωγή των εργοστασίων, οπότε αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και στην αγορά αυτή.

«Οι υψηλότερες τιμές του αερίου, επειδή η Ρωσία περιορίζει τις ροές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη στροφή προς το αργό και στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Nissan Securities στο Reuters.

Στα ύψη οι τιμές του LNG

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του υγροποιημένου αερίου (LNG) αναμένεται να φθάσουν σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

 Όπως αναφέρει, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία επιταχύνουν τα σχέδιά τους για επιπλέον αγορές φορτίων LNG για τον χειμώνα, καθώς φοβούνται ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μεγάλες αποθεματοποιήσεις. Ακόμη και εταιρείες στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις υψηλές τιμές, προσπαθούν να προμηθευτούν επιπλέον φορτία για να αποφύγουν ενδεχόμενες ελλείψεις.

Οι τιμές του LNG στην τρέχουσα αγορά, οι οποίες κινούνται ήδη σε επίπεδα – ρεκόρ για την εποχή, μπορεί να εκτιναχθούν περαιτέρω καθώς οι αγοραστές από την Ευρώπη και την Ασία θα πλειοδοτούν για να εξασφαλίσουν τα πολύτιμα φορτία.

Traders εκτιμούν ότι οι τρέχουσες τιμές LNG στη Βόρεια Ασία θα κάνουν σήμερα ράλι και θα διαμορφωθούν κοντά στα 45 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Η διαθέσιμη ποσότητα LNG για τον επόμενο χειμώνα είναι περιορισμένη λόγω των διαταραχών στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ