Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται χωρίς φρένα το ράλι των τιμών - Πάνω από τα 227 ευρώ

Χωρίς φρένα συνεχίζεται το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς από σήμερα οι ροές από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα είναι μειωμένες στο 20% της δυναμικότητά του.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Αύγουστο (TTF) εκτοξεύθηκε πάνω από τα 227 ευρώ η μεγαβατώρα στις 10.20, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε και στις 13.30 διαμορφωνόταν στα 201,5 ευρώ, με άνοδο 0,8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Να σημειωθεί ότι ότι η τιμή του TTF στο κλείσιμο της Παρασκευής ήταν 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη

Στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ υπήρξε, μετά από πολλές τροποποιήσεις και εξαιρέσεις, πολιτική συμφωνία στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και του ενδεχομένου αυτές να διακοπούν πλήρως.

Το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% θα είναι κατ’ αρχήν προαιρετικό, αλλά θα γίνεται υποχρεωτικό, αν η ΕΕ κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εισήγηση της Κομισιόν.

Η Ρωσία έχει μειώσει σταδιακά τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη θέματα συντήρησης, αλλά η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί το αέριο για να αυξήσει τις τιμές και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της.

Η εκτίναξη των τιμών του αερίου απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία με ύφεση. Στις χθεσινές προβλέψεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι μηδενική το 2023, αν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές αερίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ