Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μεγάλες αυξήσεις τιμών από πολυεθνικές - Τι ανακοίνωσε η Unilever

τρόφιμα
Πηγή: Pexels

Διψήφια ποσοστά αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων τους έκαναν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών ειδών, όπως η Unilever, παρά τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις πωλήσεις τους λόγω της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οι προειδοποιήσεις των μεγάλων εταιρειών για τη μεγάλη κλίμακα των αυξήσεων έγιναν μετά το «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεων για τα κέρδη της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας λιανεμπορίου, Walmart, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα επηρεάζουν τον τρόπο που οι καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Αυξήσεις 11,2% από την Unilever

Με τον πληθωρισμό να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετών σε πολλές χώρες, η Amazon αύξησε τις τιμές για το κύριο πρόγραμμα συνδρομών στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές της, επικαλούμενη την αύξηση του πληθωρισμού και του λειτουργικού κόστους της, ενώ η Unilever προειδοποίησε για «ένα πραγματικά πρωτοφανές τοπίο όσον αφορά το κόστος».

Η Unilever αύξησε 11,2% κατά μέσο όρο τις τιμές των βρετανικών brand της – στα οποία περιλαμβάνονται τα σαπούνια Dove, η μαγιονέζα Hellmann και τα προϊόντα καθαρισμού Cif – στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και θα τις αυξήσεις περαιτέρω, όπως δήλωσε.

Οι αυξήσεις αυτές συνέβαλαν μεν στο να σημειώσει η εταιρεία μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, αλλά ο όγκος τους μειώθηκε 2% καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερα προϊόντα.

Αυξήσεις 5% από την Coca Cola

Η Coca-Cola αύξησε τις τιμές της κατά 5%, ενώ η McDonald’s ανέφερε ότι εξετάζει να προσφέρει περισσότερα μενού με έκπτωση καθώς ο πληθωρισμός ώθησε πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές.

Την επίπτωση στον όγκο των πωλήσεων τους αισθάνθηκαν και άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων σε μία περίοδο που οι καταναλωτές πρέπει να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα.

Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών λιανικού εμπορίου μειώθηκαν σημαντικά χθες μετά την προειδοποίηση της Walmart – τη δεύτερη σε 10 εβδομάδες – ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους σε προϊόντα όπως τα ρούχα.

Η μετοχή της Wallmart μειώθηκε σχεδόν 9% μετά την προειδοποίηση, συμπαρασύροντας πτωτικά και άλλες εταιρείες του retail.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ