Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία - Ισπανία: Υψηλότερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Η Γαλλία και η Ισπανία είχαν σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο και είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη μείωση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά από την απρόσμενη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 0,2% που ήταν η μέση πρόβλεψη αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ έκανε άλμα 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις εκτιμήσεις. 

Το μεσημέρι, η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να αναμένουν μία αύξηση 0,2%.

Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ ο πληθωρισμός 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε και στις δύο χώρες σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, τονίζοντας τις δυσκολίες για το μέλλον.

Οι προοπτικές της Ευρώπης τους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Αν και η τουριστική περίοδος δίνει ώθηση στις χώρες του Νότου, οι προβλέψεις για τη συνέχεια αναθεωρούνται πτωτικά καθώς οι ρωσικές απειλές στο θέμα της ενέργειας, τα προβλήματα που παραμένουν από την πλευρά της προσφοράς και ο πληθωρισμός – ρεκόρ μειώνουν τη ζήτηση και την παραγωγή.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, η γερμανική οικονομία προβλέπεται να έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της G7 φέτος λόγω της εξάρτησης του τεράστιου βιομηχανικού τομέας της από το ρωσικό αέριο.

Κατανάλωση και τουρισμός οδηγούν την ανάπτυξη στην Ισπανία

Η ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ισπανία, ενώ περαιτέρω ώθηση αναμένεται να υπάρξει το καλοκαίρι από το τουριστικό ρεύμα.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,8% τον Ιούλιο, καθώς η εκτίναξη του κόστους του ρεύματος και θέρμανσης διαχέεται στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες.

Η ισπανική κυβέρνηση ψαλίδισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,7%.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,8% από 6,5% τον Ιούνιο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 25 δισ. ευρώ για να περιορίσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η καλύτερη επίδοση στην ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στο εμπόριο, το οποίο συνέβαλε 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν και οι εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ