Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη-μαμούθ 51 δισ. δολαρίων για τις 4 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες

Πηγή: ExxonMobil
Πηγή: ExxonMobil

Νέα κέρδη – ρεκόρ ανακοίνωσαν για το δεύτερο τρίμηνο οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, Exxon Mobil και Chevron – λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ είχαν προηγηθεί την Πέμπτη ανάλογες ανακοινώσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Shell και η TotalEnergies.

Οι τέσσερις εταιρείες είχαν συνολικά κέρδη σχεδόν 51 δις. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, περίπου διπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Και οι τέσσερις αύξησαν τις επαναγορές μετοχών τους τελευταίους μήνες, κεφαλαιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η μέση τιμή του μπρεντ, που διαμορφώθηκε στα 114 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο, έδωσε ισχυρή ώθηση στα αποτελέσματα και των τεσσάρων εταιρειών.

Πρωταθλήτρια στα κέρδη η Exxon

Η Exxon είχε τα πρωτεία, με καθαρά κέρδη 17,9 δις. δολαρίων , πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2012, στο οποίο είχαν συμβάλει οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της στην Ιαπωνία.

H Shell ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ 11,5 δις. δολαρίων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του πρώτου τριμήνου, ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 6 δις. δολαρίων, για το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο, δεν αύξησε το μέρισμα που θα διανείμει, σημειώνοντας ότι το ποσό που θα διανεμηθεί στους μετόχους υπερβαίνει στο 30% των ταμειακών ροών από τις λειτουργικές δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τα ισχυρά αποτελέσματα αντανακλούν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα υψηλότερα περιθώρια από τη διύλιση πετρελαίου καθώς και τις μεγάλης κλίμακας πωλήσεις φυσικού αερίου και ρεύματος.

Μπάιντεν: Η Exxon κερδίζει περισσότερα χρήματα από ό,τι ο Θεός

Τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών του κλάδου έχουν γίνει πολιτικό θέμα σε πολλές χώρες και οδήγησαν στην επιβολή ειδικής φορολογίας σε αυτά. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Exxon κερδίζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

Η πέμπτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, BP, θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματά της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ