Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τα μέτρα που θα φέρουν αύξηση σε όλους τους μισθούς - Παράδειγμα

Ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται από τα αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία, δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο για επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στη διεθνή σκηνή.

Στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι και η κατάργηση της παρακράτησης του 1% στις τακτικές και πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας ΤΠΔΥ. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών πώς θα καταργηθεί η εν λόγω εισφορά. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που επιβλήθηκε στο Δημόσιο με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το 2011 και μάλιστα δεν έχει ανταποδοτικότητα στα εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας θα έρθει στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η κατάργηση τής παρακράτησης θα οδηγήσει σε βελτίωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα αυξήσει κατά 1% τους μισθούς τους.

Περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων στο Δημόσιο, θα φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2023, όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1%, εφόσον συνδυαστεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εισοδήματος για χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου, την πρώτη ύστερα από πολλά χρόνια. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Εάν για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 13.200, θα κερδίσει περίπου 24 ευρώ από την εισφοράς αλληλεγγύης και 11 από την κατάργηση της παρακράτησης του 1%: συνολικά 35 ευρώ το μήνα και ετήσιο όφελος 420 ευρώ. 

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου,ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. όταν θα υπάρχει σαφή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ