Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Τα νέα κόκκινα δάνεια θα δυσκολέψουν τη βελτίωση του ενεργητικού των τραπεζών

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας -  την οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε σε 8-10 δισ. ευρώ  μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής των δόσεων τους και των μέτρων στήριξης - θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση του υψηλού όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τους, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του. Όπως σημειώνει ο οίκος, τα NPEs ανέρχονταν σε περίπου 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% των συνολικών δανείων τους στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι περίπου 3% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Moody’s αναφέρει ότι τα νέα NPEs θα πλήξουν και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που αξιολογεί, τα δάνεια των οποίων σε αναστολή κυμαίνονται από 3,5 δισ. ευρώ έως 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προσθέτει, το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού θα είναι εντονότερο για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε NPEs ύψους 15 δισ. ευρώ (pro forma), από ότι για την Eurobank, η οποία είχε εγχώρια NPEs ύψους 5,5 δισ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο μετά την τιτλοποίηση NPEs ύψους περίπου 6,8 δισ. ευρώ που είχε κάνει τον Μάρτιο.

Τα νέα NPEs θα έχουν συνέπειες και για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, σημειώνει ο Moody’s. «Και οι δύο αναμένεται να ολοκληρώσουν μεγάλες ττιλοποιήσεις NPEs στο πρώτο εξάμηνο φέτος και να μειώσουν τον όγκο αυτών των ανοιγμάτων τους σε περίπου 8,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank από 18,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 και σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ για την Εθνική από 10,3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Moody’s, το 40% των δανείων σε αναστολή καταβολής δόσεων (μορατόρια) αφορά σε νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 60% σε εταιρείες. Το 33% των μορατόρια αφορά τους κλάδους της  φιλοξενίας και του τουρισμού, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ το 29% αφορά το εμπόριο και τις μεταφορές και το 12% τη μεταποίηση.

Πάνω από το 80% των δανείων σε αναστολή χαρακτηρίζονταν εξυπηρετούμενα πριν την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και αντιστοιχούν σε περίπου 15% των συνολικών εξυπηρετούμενων δανείων του συστήματος.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ