Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών - Κάτω από 2 ευρώ η βενζίνη την επόμενη εβδομάδα στην Αττική

Η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, δημιουργούν προσδοκίες ότι σύντομα θα δούμε και στην αντλία σοβαρές μειώσεις.

Παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δούμε σοβαρές μειώσεις.

Ήδη μάλιστα κάποια πρατήρια στην Αττική, όχι από αυτά που για τους δικούς τους λόγους πωλούν φθηνά, έχουν τιμή στην αντλία που είναι κάτω των 2 ευρώ για την αμόλυβδη βενζίνη.  

Όπως σημειώνουν μάλιστα απαντώντας στην κριτική των τελευταίων ημερών ότι η μεγάλη πτώση των τιμών δεν αποτυπώνεται και στα πρατήρια, αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας είναι ότι πάντα υπάρχει καθυστέρηση, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, στην μεταφορά στην αντλία των τιμών, ενώ επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σημαντική πτώση που έχει παρουσιάσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, μία πτώση κοντά στο 10% το τελευταίο 6μηνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι παρατηρούνται σημαντικά αυξημένες τιμές στο τελικό προϊόν στην λεκάνη της Μεσογείου.

Πτώση γύρω στα 5 λεπτά σήμερα 

Από σήμερα το πρωί, ειδικά μετά τις νέες παραλαβές έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα αρκετά πλέον πρατήρια να πωλούν την αμόλυβδη τιμή ακόμη και οριακά κάτω των δύο ευρώ και συγκεκριμένα στην περιοχή των 1,998 ευρώ το λίτρο. Σε μέσα επίπεδα η σημερινή υποχώρηση των τιμών για την βενζίνη ήταν περίπου 4 λεπτά.

Αλλά ακόμη και αυτά που συνεχίζουν να την πωλούν άνω των 2 ευρώ έχουν ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις. Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές θα φανούν ακόμη καλύτερα από την επόμενη εβδομάδα και η κυρίαρχη τιμή στην αμόλυβδη θα είναι μικρότερη από τα δύο ευρώ.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται και για το diesel κίνησης, που είναι το καύσιμο εκείνο που έχει σημειώσει την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο και παράλληλα υποχωρεί με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με την βενζίνη. Η σημερινή τάση πτώσης είναι της τάξεως των περίπου 5 λεπτών το λίτρο.

Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών 

Πάντως με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών χθες 4 Αυγούστου η μέση τιμή για την βενζίνη ήταν 2,141 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,883 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή ήταν για την βενζίνη ήταν στα 2,099 ευρώ και για το diesel στα 1,846 ευρώ.

Η υψηλότερη τιμή για την βενζίνη ήταν στα 2,418 ευρώ στις Κυκλάδες και για το diesel 2,122 ευρώ επίσης στις Κυκλάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κυκλάδες είναι η μοναδική περιοχή της χώρας με τιμή diesel πάνω από τα 2 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές, σήμερα παρατηρείται αντιστροφή της τάσης, μετά από ένα συνεχές σφυροκόπημα των τιμών, που έφερε το Brent κάτω και από τα 94 δολάρια το βαρέλι και το αμερικάνικο αργό κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, το Brent ήταν στα 95,30 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,25%, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν στα 89,56δολάρια το βαρέλι, έχοντας άνοδο 1,14%.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ