Νέα
  • ΓΔ: 1415.9 +1.64%
  • Τζίρος: 39,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιος φορο-ελέγχων λόγω παραγραφής - Οι υποθέσεις και η καταληκτική ημερομηνία

Πηγή: Eurokinissi

Χιλιάδες ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να έχει δώσει οδηγίες στους φοροελεγκτές να ρίξουν το βάρος των ελέγχων στις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Πρόκειται για εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού και ΦΠΑ.

Η εφορία θα ρίξει το βάρος στις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2006-2016, που παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν ασυλία.

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Βασικός κανόνας της παραγραφής είναι η πενταετία, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μόνο για ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια, αναλόγως την περίπτωση και την παράβαση.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, η ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ, δικαίωσαν και έσβησαν τους φόρους και τα πρόστιμα μόνο σε όσους φορολογούμενους προσέφυγαν είτε στα δικαστήρια είτε στη ΔΕΔ και αποφεύγει να εφαρμόσει το «δεδικασμένο» για όλους, ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται στις 31/12/2022

Αναλυτικότερα οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι ακόλουθες:

- Οι φορολογικές υποθέσεις του φορολογικού έτους 2016 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2016, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2017 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Όποια επιχείρηση δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2016 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2022, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1-1-2023. 

- Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στο φορολογικό έτος η χρήση του 2013, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2019. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2019 εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. 

- Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσεως του 2011, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.

- Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που  «τρέχει» από την 1η-1-2012, ήτοι μετά τη λήξη του έτους 2011 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2022.

- Οι υποθέσεις του έτους 2006. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ