Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεγάλες αποκλίσεις τιμών στα καύσιμα έως και 40 λεπτά το λίτρο - Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα νοθείας βενζίνης
Πηγή: Intime

Για μία ακόμη ημέρα οι τιμές των καυσίμων ακολούθησαν πτωτική πορεία, αν και έχει επιβραδυνθεί η αποκλιμάκωσή τους. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις τιμών ακόμη και στην ίδια περιοχή, κάτι που δημιουργεί αν μη τι άλλο υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά στην αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

Και όπως σημειώνουν αναλυτές ίσως είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις τιμών στην ίδια περιοχή της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό η απόκλιση αυτή να φτάνει τα 20 ή τα 40 λεπτά το λίτρο, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι του κλάδου των βενζινοπωλών σηκώνουν τις τελευταίες ημέρες το θέμα της νοθείας στα καύσιμα, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να απομονωθούν οι παραβάτες. Ωστόσο δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για αυτοκάθαρση του κλάδου.

Επίσης προκαλεί εντύπωση γιατί το εν λόγω θέμα «σηκώνεται» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που οι τιμές βρίσκονται σε κάθετη πτώση και όχι νωρίτερα. Ανεξάρτητα από το ορθό του πράγματος, η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους ως έμμεση στήριξη εκείνων που πωλούν σημαντικά υψηλότερα και από την επικρατούσα τιμή.

Κάτω από 2 ευρώ/λίτρο

Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή στην Αθήνα είναι στα 1,979 ευρώ το λίτρο, με την υψηλότερη να διαμορφώνεται στα 2,089 ευρώ το λίτρο και η φθηνότερη στα 1,912 ευρώ το λίτρο, απόκλιση δηλαδή της τάξεως των 18 λεπτών το λίτρο.

Στο diesel κίνησης η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,740 ευρώ το λίτρο. Η ανώτερη στα 1,919 ευρώ και η κατώτερη στα 1,639 ευρώ το λίτρο. Εδώ η απόκλιση είναι ακόμη μεγαλύτερη και αγγίζει τα 30 λεπτά.

Στην Θεσσαλονίκη η μέση τιμή για την αμόλυβδη είναι στα 2,005 ευρώ, με την ανώτερη στα 2,285 ευρώ και τη χαμηλότερη στα 1,899 ευρώ, απόκλιση σχεδόν 40 λεπτά. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στα 1,759 ευρώ με την ανώτερη στα 1,939 ευρώ και τη χαμηλότερη στα 1,646 ευρώ, απόκλιση σχεδόν 30 λεπτά.

Στην επαρχία σήμερα εμφανίστηκαν οι πρώτες τιμές για την βενζίνη χωρίς να υπάρχει το 2 μπροστά, αλλά και εδώ οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Βέβαια εδώ υπάρχει η δικαιολογία ότι οι παραλαβές γίνονται με μεγάλη χρονική διαφορά το ένα από το άλλο.

Στο μεταξύ οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται υψηλότερα από χθες, κοντά στα 97,4 δολάρια, αν και το μεσημέρι κατέγραφαν σημαντικές απώλειες με το Brent να υποχωρεί και κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι. Σημαντική άνοδος για το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0332.

«Έχει πάρει διαστάσεις η νοθεία των καυσίμων»

Το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα. Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα αυτοκίνητα χαλάνε λίγα μέτρα μετά τα πρατήρια. «Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας» είπε η πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι πολλές.

Σύμφωνα με την Μ. Ζάγκα η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και μπορεί να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. «Ως πρόεδρος του κλάδου έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει» ανέφερε η πρόεδρος.

Συμβούλευσε μάλιστα τους οδηγούς να κρατάνε τις αποδείξεις και να απευθύνονται αμέσως τόσο στο κατάστημα καυσίμων όσο και στην εταιρεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο «οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα μαγαζιά τους».

Όπως είπε, πρέπει οι οδηγοί, με το που ακινητοποιείται το αυτοκίνητό τους, να τηλεφωνούν στην αστυνομία και στο 1520 και να καταγγέλλουν τη νοθεία.

Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος αυτοκινήτων Ιορδάνης Παππάς, ανέφερε ότι οι συνηθέστερες βλάβες από νοθευμένα καύσιμα αφορούν την αντλία βενζίνης, άδειασμα του ρεζερβουάρ, τα μπεκ ακόμα και τον ίδιο τον κινητήρα.

Το κόστος για τα βενζινοκίνητα οχήματα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και στα πετρελαιοκίνητα μπορούμε να φτάσουμε και τα 5.000 ευρώ, όπως ανέφερε ενώ πρόσθεσε: «Το αμάξι αρχίζει να χάνει τις στροφές του, δεν ακούει στο γκάζι, ανάβει λαμπάκι».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ