Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Προθέρμανση» για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα – Παιχνίδι με φόντο την τιμή του φυσικού αερίου

Οσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο κορυφώνεται το πόκερ στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, αναφορικά με το φυσικό αέριο. Η Δύση επιμένει στις κυρώσεις προς την Ρωσία με οποιοδήποτε τίμημα και από την άλλη η Ρωσία απειλεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις η τιμή θα φυσικού αερίου θα είναι … «χρυσάφι».

Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται ότι υπό αυτές τις συνθήκες καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές και η λύση θα δοθεί είτε από την φύση με έναν ήπιο χειμώνα, είτε από περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή αντικατάστασή του από άλλες πηγές ενέργειας όπου αυτό είναι δυνατό.

Το ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες ακόμη και έως εκείνη την στιγμή που Ρωσία και Δύση θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τις πραγματικές ανάγκες. Τότε λοιπόν θα δοθεί και η απάντηση στις σημερινές εικασίες.

Σήμερα η τιμή του φυσικού ανέβηκε ακόμη και μέχρι τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα επίπεδα των 225 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 2μηνο η τιμή του φυσικού αερίου έχει παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 200%.

Ειδικότερα στις 10 Ιουνίου η τιμή ήταν στα 87,4 ευρώ η μεγαβατώρα για να εκτοξευθεί σήμερα στα 250 ευρώ (ανώτερη τιμή).

Όπως είναι αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανατιμήσεις και στην τιμή του ρεύματος που έχει βρεθεί εκ νέου πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα σήμερα διαμορφώθηκε στα 416,62 ευρώ η χονδρική τιμή του ρεύματος από 397,33 ευρώ που ήταν χθες.

Κάτω από τα 93 δολάρια το Brent 

Στον αντίποδα όλων αυτών η νέα πτωτική κίνηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Μετά την χθεσινή σημαντική πτώση και σήμερα ακολούθησε ανάλογη πορεία. Έτσι λίγο πριν τις 19:00 η τιμή του Brent ήταν κάτω από τα 93 δολάρια το βαρέλι που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022 και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της χώρας οι τιμές στην αντλία μετά από μερικές ημέρες στασιμότητας – ελαφράς ανόδου, εκτιμάται ότι από τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει η αποκλιμάκωσή τους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δούμε ακόμη και τιμή – έστω και σε ελάχιστα πρατήρια – κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμή του Brent θα προσεγγίσει τα 90 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν θα υποχωρήσει κάτω από ένα προς ένα.

Σήμερα πάντως ευρώ έναντι του δολαρίου βρέθηκε στο 1,0173 σημειώνοντας μικρή άνοδο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ