Νέα
  • ΓΔ: 791.42 -0.88%
  • Τζίρος: 65,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΘ: Ο γρίφος των νέων μέτρων και οι ασκήσεις ισορροπίας με φόντο τον... ρωσικό χειμώνα

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους από την ομολογουμένως ιδιαίτερα θετική πορεία των εσόδων στο 7μηνο του 2022 (Ιανουάριος – Ιούλιος), παρά το γεγονός ότι υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση αφού οι επιδόσεις ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Και αυτό διότι η υπέρβαση των εσόδων κατά 5,1 δις ευρώ έναντι του στόχου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αντανακλά μεν την δυναμική που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω του τουρισμού, αλλά υπάρχουν και κάποια στοιχεία που δημιουργούν μία εικονική πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη ο οποίος μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η υπέρβαση εσοδών όσο φαίνεται, καθώς συμπεριλαμβάνονται τα τέλη κυκλοφορίας και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Πάντως, σημείωσε ότι έχουμε μία πολλή καλή απόδοση της οικονομίας που αντανακλάται και στα έσοδα, εφόσον έχουμε και μειωμένους φόρους.

Δεν έχει κλειδώσει κανένα μέτρο για την ΔΕΘ 

Μάλιστα σημείωσε ότι δεν έχει κλειδώσει κανένα μέτρο από αυτά που γράφονται και λέγονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τo μόνο οικονομικό μέτρο που έχει κλειδώσει είναι ότι θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό είναι και η μεγάλη αβεβαιότητα».

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά βομβαρδίζεται από πληροφορίες γύρω από το περιεχόμενο του πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες οι οποίες είναι αυτονόητο όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες να μην καταστεί δυνατόν να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, αφού τα δημόσια οικονομικά δεν το επιτρέπουν.

Η αναφορά των κυβερνητικών αξιωματούχων γίνεται περισσότερο για τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2023, παρά αυτά που θα έρθουν ως στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στην ακρίβεια. Για τα τελευταία θα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε οι παρεμβάσεις να είναι συνεχείς έτσι ώστε να μην πληγούν ανεπανόρθωτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να μπορέσουν να περάσουν με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Στο μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας, η χθεσινή ημέρα ήταν μάλλον μία ήρεμη ημέρα, αφού κανένα από τα τρία βασικά προϊόντα που το απαρτίζουν δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Το φυσικό αέριο μετά το τελευταίο άλμα ενδοσυνεδριακά στα 251 ευρώ η μεγαβατώρα, χθες κινήθηκε κοντά στα 223 ευρώ. Η χονδρική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα διαμορφώθηκε στα 410 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κινείται τα 92,5 δολάρια το βαρέλι παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα σημείωσαν σημαντική κάμψη.

Τέλος η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή στο 1,0165.    

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ