Νέα
  • ΓΔ: 1024.46 -0.03%
  • Τζίρος: 15,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια ΕΚΤ: Αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τον Οκτώβριο βλέπουν οι αγορές

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τον Οκτώβριο προβλέπουν τώρα οι αγορές χρήματος, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες κινήσεις λόγω της νέας έκρηξης των τιμών ενέργειας.

Οι αγορές χρήματος προβλέπουν ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα έχει διαμορφωθεί στο 1% έως τον Οκτώβριο, ενώ είναι η πρώτη φορά που προβλέπουν μία αύξηση τέτοιου μεγέθους.

Η ΕΚΤ σταμάτησε το forward guidance

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά το Ιούλιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – με το επιτόκιο καταθέσεων να γίνεται μηδενικό μετά από χρόνια που κινείτο σε αρνητικό έδαφος. Σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη, όπως έκανε προηγουμένως,  για το ύψος της.

Η προσέγγιση αυτή κρίθηκε σκόπιμη καθώς οι συνεχείς αυξήσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχουν ως αποτέλεσμα την «ακύρωση» των όποιων προβλέψεων. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ είπε ότι οι κινήσεις της θα αποφασίζονται σε κάθε συνεδρίαση χωρίς κάποια προαναγγελία τους.

Στο 2% τον Σεπτέμβριο του 2023

Οι αγορές στοιχηματίζουν, πάντως, ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει στη συνέχεια τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, προβλέποντας ότι θα φθάσουν στο 2% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι traders αύξησαν επίσης σημαντικά τα στοιχήματά τους για τα βρετανικά επιτόκια, προβλέποντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα διπλασιάσει στο 3,5% στο τέλος του έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ