Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια στο ρεύμα: Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία

Πηγή: Ευρωκίνηση

Στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 880 ευρώ η μεγαβατώρα εκτινάχθηκε η τιμή του ρεύματος στη Γαλλία για το επόμενο έτος, επίπεδο 10πλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η Electricite de France ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την επαναλειτουργία περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της.

Και αυτό, ενώ η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται λόγω της ξηρασίας και η Ρωσία έχει μειώσει δραστικά τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωθώντας την τιμή του επίσης σε συνεχή άνοδο, ξεπερνώντας σήμερα το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ η τιμή του αερίου σήμερα

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο (TTF) έφθασε σήμερα το πρωί πάνω από τα 315 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 16.30 διαμορφωνόταν στα 307 ευρώ, με άνοδο 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η τιμή του ρεύματος για το επόμενο έτος στη Γερμανία εκτινάχθηκε σήμερα 17% στο επίπεδο ρεκόρ των 750 ευρώ η μεγαβατώρα.

Περικοπή παραγωγής από εργοστάσια

Οι τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος έχουν οδηγήσει σε μία όλο και μεγαλύτερη λίστα επιχειρήσεων – από αυτές που παράγουν αλουμίνιο και ψευδάργυρο έως λιπάσματα - που ανακοινώνουν περικοπές στην παραγωγή τους.

Τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά, με την Yara να είναι η τελευταία που θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη.

Το τεστ της επόμενης εβδομάδας

Το επόμενο μεγάλο τεστ για την αγορά ενέργειας θα είναι την επόμενη εβδομάδα, με την Gazprom να έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του Nord Stream για τρεις ημέρες, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και την Ευρώπη να φοβάται ότι μπορεί να μην ξαναρχίσει η ροή του αερίου.

Εν τω μεταξύ, έχει μειωθεί και η ροή αερίου από τη Νορβηγία, η οποία προχώρησε σε εργασίες συντήρησης, ενώ και ένας μεγάλος τερματικός σταθμός LNG στις ΗΠΑ, ο οποίος επλήγη από έκρηξη, δεν θα επαναλειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ