Νέα
  • ΓΔ: 911.88 +0.53%
  • Τζίρος: 12,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σολτς: Πρέπει να καταργηθεί το βέτο στην ΕΕ - Τι είπε για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Πηγή: AP Images

Υπέρ της λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα εξωτερικής και  φορολογικής πολιτικής τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, για να μην παραλύσει η ΕΕ από τα βέτο που θέτουν επιμέρους χώρες καθώς πρόκειται να δεχθεί νέα μέλη.

Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ η Γερμανία

Στο γραπτό κείμενο ομιλίας που θα κάνει σήμερα στην Πράγα, ο Σολτς υπογράμμισε τη δέσμευση της Γερμανίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και τελικά και η Γεωργία πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ωστόσο, «σε αυτή τη διευρυμένη ΕΕ, οι διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών της θα αυξηθούν», ανέφερε ο Σολτς. «Οπου απαιτείται σήμερα ομοφωνία, ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει μία μεμονωμένη χώρα το βέτο της και να εμποδίσει όλες τις υπόλοιπες να προχωρήσουν, αυξάνεται με κάθε πρόσθετο κράτος – μέλος», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό πρότεινα μία σταδιακή μετάβαση σε λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στη φορολογική πολιτική – γνωρίζοντας πλήρως ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η λήψη πλειοψηφικών αποφάσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τομείς, όπου είναι ιδιαίτερα σημαντικά να μιλάμε με μία φωνή, όπως στην πολιτική για τις κυρώσεις ή σε ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε.

Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους να διευκολύνει την ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη, ο Σολτς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μία δεσμευτική συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το πόσο θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους τους.

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ