Νέα
  • ΓΔ: 1416.7 +1.70%
  • Τζίρος: 49,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών καθώς μειώθηκε 12% η κατανάλωση

H κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ήδη με διψήφια ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Citigroup και η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την ταχεία πλήρωση των αποθηκών οδηγούν στη μείωση των τιμών στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) μειώθηκε σήμερα το πρωί πάνω από 6% στα 223,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 235 ευρώ, με πτώση 1,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν γεμίσει δύο μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, αντισταθμίζοντας κάπως τον κίνδυνο από τη διατήρηση των ροών ρωσικού αερίου σε ένα ελάχιστο επίπεδο και μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συντήρησης του αγωγού Nord Stream που ξεκίνησε χθες.

Citi: Η πλήρωση των αποθηκών περιορίζει τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τη Citigroup, ακόμη και αν η Ρωσία κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα μετά τον Σεπτέμβριο, η πλήρωση των αποθηκών μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο, εφόσον η ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται κατά 10% και συνεχισθούν οι ισχυρές εισαγωγές LNG.

H κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε 12% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα έτος πριν, ανέφερε η Citi σε έκθεσή της, προσθέτοντας ότι ήταν ένας ακόμη μήνας που η αποθήκευση αερίου σημείωσε ρεκόρ.

Σταθερή η προσφορά LNG

«Τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας αντανακλούν κυρίως τη μείωση στη ζήτηση αερίου και τη σταθερή προσφορά» καθώς τα φορτία LNG και οι εξαγωγές από τη Νορβηγία συμβάλουν να αντισταθμιστεί η μείωση των ρωσικών ροών.

Ωστόσο, οι τιμές του αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα ύψη παραμένουν και οι τιμές του ρεύματος.

Tα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ

Η ΕΕ εξετάζει μέτρα – όπως το πλαφόν στις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν ενεργειακές εταιρείες – για να προστατεύσει την οικονομία και να μειώσει τους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη Mechthild Woersdoerfer, υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά θέματα.

Το σχέδιο για την ενέργεια θα ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηυεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Woersdoerfer δήλωσε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχής στην προμήθεια ρωσικού αερίου αυξάνεται καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ