Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα ΕΚΤ: Οι καταναλωτές βλέπουν πληθωρισμό και «πάγωμα» αποδοχών το επόμενο 12μηνο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

O υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε προσδοκίες των Ευρωπαίων για σημαντικές αυξήσεις τιμών όχι μόνο στο επόμενο 12μηνο αλλά και σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε καταναλωτές έξι χωρών (του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας).   

Στο 5% ο πληθωρισμός το επόμενο 12μηνο

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η διάμεση πρόβλεψη για το επόμενο 12μηνο ήταν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5%, όσο και τον Ιούνιο ενώ για μετά από τρία χρόνια αυξήθηκε στο 3% από 2,8% τον Ιούνιο.  

Αύξηση εισοδημάτων 0,8%

Τα άτομα που μετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι τα εισοδήματά τους θα αυξηθούν μόλις 0,8% τους επόμενους 12 μήνες έναντι αύξησης 0,9% που περίμεναν τον Ιούνιο και ότι οι δαπάνες τους θα αυξηθούν 4,2% το ίδιο διάστημα έναντι 3,9%, αντίστοιχα.  

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο υποχώρησαν στο -1,9% από -1,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ αντίστοιχα οι προσδοκίες τους για την ανεργία αυξήθηκαν στο 12% που είναι το υψηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.  

Αύξηση 3,2% στις τιμές κατοικιών 

Για τις τιμές των κατοικιών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα μείωσαν λίγο τις προσδοκίες τους και αναμένουν μία αύξηση 3,2% το επόμενο 12μηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ