Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καμπανάκι ESM: Δελτίο στο αέριο αρχές του 2023 αν διακοπεί πλήρως το ρωσικό αέριο

Καμπανάκι κτυπά ο ESM για το ορατό ενδεχόμενο μίας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς από μελέτη που δημοσίευσε προκύπτει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή δελτίου στην κατανάλωσή του από τις αρχές του 2023, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην Ευρωζώνη.

Δεν αναμένεται επιβολή δελτίου σε όλες τις χώρες

Η μελέτη σημειώνει, πάντως, ότι σε κάποιες χώρες δεν αναμένεται η επιβολή δελτίου, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να προβλέπεται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Οι οικονομίες των χωρών που δεν έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως της Ισπανίας και της Γαλλίας, θα επηρεαστούν έμμεσα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την επιβολή δελτίου.

Η μείωση της κατανάλωσης

Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω μειώσεων τον χειμώνα, αλλά μόνο αν μειωθεί η συνολική κατανάλωση – τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Ο αντίκτυπος θα μειωνόταν περαιτέρω από έναν συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία

H ανάλυση των οικονομολόγων του ESM δείχνει ότι μία πλήρης περικοπή των ρωσικών ροών αερίου από τον Αύγουστο του 2022 θα εξαντλούσε τα αποθέματά του στα τέλη του έτους και συνεπώς θα χρειαζόταν να μπει δελτίο από τις αρχές του 2023, οδηγώντας σε μία μείωση της κατανάλωσης, η οποία στην περίπτωση της Γερμανίας θα έφθανε το 40%.

Οι ενεργοβόροι κλάδοι θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή τους, με συνέπεια να μειωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,7% σε σχέση με το επίπεδο αναφοράς που θα κινείτο αν δεν υπήρχε η διακοπή των ροών, οδηγώντας πιθανόν σε αύξηση της ανεργίας.

Τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 2,5% από το επίπεδο αναφοράς, θα κατέγραφαν η Γερμανία και η Ιταλία.

ESM, δελτίο στο αέριο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ