Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Κατά 2 τρισ. ευρώ θα αυξηθεί το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Οι λογαριασμοί των ευρωπαϊκών νοικοκυριών για την ενέργεια θα εκτιναχθούν κατά 2 τρισ. ευρώ, όταν θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική παρέμβαση, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Στο υψηλό τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιστοιχούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναφέρουν σε έκθεσή τους.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποεκτιμά το βάθος, το εύρος και τον διαρθρωτικό αντίκτυπο της κρίσης», προσθέτουν, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες και από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Εξοικονόμηση 650 δισ. ευρώ με το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 650 δις. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος και να δώσει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, ενώ θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αποφύγει τη φορολογία των υπερκερδών (των ενεργειακών εταιρειών), σημειώνει η Goldman Sachs.

Οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε μετοχές εταιρειών ΑΠΕ, καθώς θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις των RWE, Energias de Portugal και Orsted.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ