Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εναν δύσκολο γρίφο καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση για το 2023 - Οι προτεραιότητες και οι φόβοι

Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση καλείται να επιλύσει το κυβερνητικό επιτελείο, όχι τόσο σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2022, που όλα δείχνουν ότι κυρίως λόγω τουρισμού, ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιτευχθεί σε σχετική ευκολία, αλλά κυρίως για το 2023, που οι αβεβαιότητες είναι πολύ περισσότερες από τις σταθερές συνιστώσες.

Έτσι είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ να είναι ιδιαίτερα γαλαντόμος σε ότι αφορά τις άμεσες παροχές που θα αφορούν το 2022 και θα έχει έχουν έκτακτο χαρακτήρα και ιδιαίτερα φειδωλός – τηρουμένων των αναλογιών – σε ότι αφορά τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα αφορούν το 2023.

Να σημειωθεί ότι εφόσον δεν αλλάξει κάτι σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει για το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να περισσέψει ένα ποσό περίπου 2 δις ευρώ.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιες καταστάσεις θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, ποιο το διεθνές περιβάλλον και όλα αυτά σε μία εκλογική χρονιά που παραδοσιακά υπάρχει χαλάρωση.

Βασική επιδίωξη η επενδυτική αξιολόγηση 

Επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέλει να πάει στις κάλπες έχοντας επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Και αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός δέχεται συνεχείς εισηγήσεις να είναι προσεκτικός στις παροχές και κυρίως να μην σταλεί θολό μήνυμα στις αγορές, που θα πάνε πίσω την επίτευξη του στόχου.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν δηλώνει ότι «οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι», ωστόσο θέλει να στείλει ένα δικό του μήνυμα στην κοινωνία, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους πολίτες που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την ακρίβεια και το εκτός ελέγχου ενεργειακό κόστος.  

Στον αντίποδα όλων αυτών το ΔΝΤ συνεχίζει την αγαπημένη του τακτική με … «καρότο και μαστίγιο».

ΔΝΤ: Ευρωομόλογο και προγράμματα εξυγίανσης

Από την μία το Ταμείο προτείνει τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής «ικανότητας» στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους. Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ μια τέτοια δυνατότητα θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι αναλυτές του Ταμείου κάνουν αναφορά και στις κοινές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας, που θα μπορούσαν να απαντηθούν από ένα τέτοιο νέο «Ταμείο». Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν, η νέα αυτή «διευκόλυνση» θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.

Από την άλλη όμως πλευρά προβλέπει ότι η ταχύτητα και η ένταση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε κάθε χώρα θα εξαρτώνται από τους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, όπως αυτοί αντανακλώνται στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της. Αυτό σημαίνει ότι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα κληθούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους ή να εμφανίσουν πλεόνασμα σε μεσοπρόθεσμο ορίζονται 3-5 ετών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ της το 2021 και 10,2% του ΑΕΠ της το 2020, αλλά είχε πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2019, προ COVID. H μέθοδος που προτείνει το ΔΝΤ είναι η οροφή δαπανών. Οι υφιστάμενοι κανόνες για σημεία αναφοράς στο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ και στο χρέος το 60% του ΑΕΠ δεν προτείνεται να αλλάξουν.

Όμως απορρίπτεται η εφαρμογή του κανόνα για μείωση ετησίως του χρέους κατά 1/20 του υπερβάλλοντος του 60% του ΑΕΠ, που ισχύει σήμερα (αλλά δεν εφαρμόζεται). Έτσι προτείνεται να κληθούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια για να συγκλίνουν σε μια δημοσιονομική ισορροπία, θέτοντας οροφές δαπανών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ